Økonomi

1 av 7 nordmenn gruer seg til jul

Nå setter Frelsesarmeen ut om lag 250 julegryter landet rundt for å kunne hjelpe folk som er og har vært i en alvorlig økonomisk krise i flere år. Halvparten av de som nå gruer seg til jul peker på økonomi og forventningspress.

Foto: Caleb Oquendo

– Dyrtiden har rammet beinhardt dem som allerede satt nederst ved bordet gjennom flere tøffe år. I Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal svarer hver femte nordmann at det er utfordrende å få endene til å møtes og flertallet av disse oppgir at jula i år kommer til å bli vanskeligere enn normalt på grunn av den økonomiske situasjonen, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen,
Elin Herikstad
Foto: Frelsesarmeen

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 14 prosent av befolkningen gruer seg til jul og henholdsvis 48 og 43 prosent peker på utilstrekkelig økonomi og forventningspress som årsaker.

– For mange har fattigdommen bitt seg fast og det tar lang tid å få en trygg økonomi. Flere er kommet i en alvorlig økonomisk situasjon etter år med dyrtid og vi ser blant annet at barnefamilier oppgir at de sliter mer økonomisk enn befolkningen for øvrig, sier Herikstad.

Mens 1 av 5 i befolkningen svarer at de sliter med å få endene til å møtes, svarer 1 av 4 foreldre det samme.

Mer behov for økonomisk støtte

Frelsesarmeen har helt siden 1901 satt ut julegryter rundt omkring i Norge for å kunne hjelpe de aller fattigste til jul og resten av året. Når det nå er blitt 124. gang er dessverre behovet for hjelp på et veldig høyt nivå.

– Å fylle julegryta har blitt viktigere og viktigere. Mange går inn i sin tredje jul der de mangler penger til helt basale ting som mat, klær og bolig, samtidig som prisene til disse livsnødvendige tingene fortsetter å øke. Vi har gjennom dyrtiden sett en enorm økning i folk som trenger hjelp fra oss og det er ofte hjerteskjærende menneskemøter, sier Herikstad.

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for fjerde kvartal viser at 85 prosent av befolkningen har fått uendret eller forverret økonomi det siste halve året. I fjerde kvartal 2023 svarte 89 prosent det samme.

Statistikk fra Sifo viser blant annet at matprisene for en typisk familie har økt med 33 prosent de siste tre årene samtidig som leieprisene, ifølge Eiendom Norge, har økt med over 20 prosent og rentekutt lar vente på seg.

– Heldigvis er det blitt færre som sier at de har fått dårligere råd, men det er fortsatt 4 av 10 som det siste halve året har fått dårligere økonomi, sier Herikstad.

Barnefamilier sliter og dropper familiebesøk i jula

Mens 16 prosent av befolkningen oppgir at jula blir vanskeligere enn normalt i år på grunn av deres økonomiske situasjon, svarer 21 prosent av barnefamiliene det samme.

– En god andel tror også barna deres vil merke at julen blir annerledes. Hele 26 prosent av foreldrene svarer at de vil droppe reiser til familie og venner i jula på grunn av økonomi, sier Herikstad.

Frelsesarmeen og Opinion måler hvert kvartal hvordan endringer i økonomien får konsekvenser for befolkningen generelt, foreldre og deres barn. Dette for å kunne vite mer om utviklingen i behovet for hjelp og omsorg ute i samfunnet, og vurdere denne opp mot hjelpen Frelsesarmeen gir. Fattigdomsbarometeret fjerde kvartal ble gjennomført i uke 41 og 42, i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen på 2022 personer over 18 år.

Frelsesarmeens fattigdomsbarometer 4. kvartal 2024 mot 4. kvartal 2023 i parentes:

  • 85 prosent av befolkningen har fått uendret eller forverret økonomi det siste halve året (89 prosent)
  • 39 prosent av befolkningen svarer at de har fått dårligere økonomi det siste halve året (55 prosent)
  • 38 prosent av befolkningen kjøper mindre mat eller mindre sunn mat (44 prosent)
  • 13 prosent av befolkningen svarer at økonomien er blitt bedre det siste halve året (9 prosent)
  • 20 prosent av befolkningen svarer at det er utfordrende å få endene til og møtes (27 prosent) av disse svarer 56 prosent at jula kommer til å bli vanskeligere enn normalt på grunn av sin økonomiske situasjon. 38 prosent gruer seg til jul.
  • 18 prosent av befolkingen er bekymret for om de har råd til jul i år (21 prosent)
  • 16 prosent svarer at julen blir vanskeligere enn normalt på grunn av deres økonomiske situasjon
  • 14 prosent gruer seg til jul – av de årsåkene som trekkes frem oftest er utilstrekkelig økonomi (48 prosent), forventningspress (43 prosent), stress (39 prosent) Vanskelige eller utfordrende famileforhold (27 prosent)
  • 7 prosent av befolkningen har lagt seg sultne siste 6 måneder fordi de ikke har råd til å spise seg mette (7 prosent)

Barnefamiliene

  • 21 prosent svarer at julen blir vanskeligere enn normalt på grunn av deres økonomiske situasjon
  • 48 prosent av barnefamiliene kjøper mindre mat eller mindre sunn mat (54 prosent)
  • 25 prosent svarer at det er utfordrende å få endene til å møtes (38 prosent)
  • 26 prosent vil kutte ned på reiser til familie og venner i jula på grunn av egen økonomi

Følg Extraavisen på facebook!