NyheterUtenriks

Israel bryter folkeretten

Den internasjonale domstolen (ICJ) avsa fredag en på mange måter oppsiktsvekkende kjennelse. I kjennelsen fastslo de at den israelske okkupasjonen av Palestina bryter med folkeretten og må opphøre med øyeblikkelig virkning. Israel må også betale erstatning for skader de har påført.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

ICJ er er FNs domstol og folkerettens eneste generelle internasjonale domstol. Den internasjonale domstolen er det øverste juridiske organ i FN.

Det var FNs generalforsamling som i 2022 ba ICJ ta stilling til om hvorvidt Israels okkupasjon av Vestbredden og Øst-Jerusalem var i strid med folkeretten.

Uttalelsen domstolen kom med fredag ble lest opp av dommer Nawaf Salam. I den heter det at «Israel er forpliktet til å avslutte alle nye bosettinger og komme seg ut av de okkuperte områdene så raskt som mulig. Retten krever evakuering av alle bosettere i okkuperte områder».

Dommer Salam understreket da han leste opp kjennelsen, at alle FN-land er forpliktet til å forholde seg til dette, og klage på Israels brudd. Dette selv om kjennelsen ikke er juridisk bindende.

Svært kraftfullt

I en kommentar, sier utenriksminister Espen Barth Eide at dette er en svært kraftfull uttalelse fra FNs høyeste domstol. Den internasjonale domstolen (ICJ) har slått fast at Israels fortsatte tilstedeværelse i okkupert område er i strid med folkeretten, og må avsluttes. Israel må umiddelbart stanse alle ulovlige bosetninger og gi full erstatning til alle berørte palestinere.

Eide sier videre at i sin okkupasjons- og annekteringspolitikk har Israel satt seg fullstendig på siden av folkeretten. Domstolen krever at dette stopper og reverseres umiddelbart, og påpeker at alle andre stater er pålagt å ikke yte hjelp eller bistand til at disse ulovlighetene fortsetter. Den fremhever videre at FNs generalforsamling og Sikkerhetsrådet burde vurdere tiltak for å bidra til at den ulovlige tilstedeværelsen opphører.

– Norge ba domstolen vurdere om den israelske okkupasjonen av det palestinske området utgjør en de facto annektering. Nå bekrefter FNs høyeste domstol dette: okkupasjonen er å anse som annektering av store deler av det okkuperte området og bryter med folkeretten. Dette er en klar og utvetydig beskjed til Israel, som vi forventer at de etterlever umiddelbart.

Følg Extraavisen på facebook!