Små og mellomstore landbruksbedrifter i Afrika sliter med å få lån i banken. Det hemmer utvikling av næringen og folks tilgang på mat. Derfor investerer Norge nå 100 millioner i en organisasjon som reduserer risikoen for bankene.
De fleste banker i Afrika gir ikke lån til små- og mellomstore bedrifter i matsektoren, slik som et meieri eller et industribakeri. Bankene oppfatter dem ofte som ulønnsomme og risikable, samtidig som de krever store tapsavsetninger. Med klimaendringene øker også risikoen for at avlinger blir mindre, noe som igjen bidrar til at landbruksbedrifter ses på som for risikable. At bedriftene ikke får lån betyr igjen at næringen ikke vokser og småbønders markedstilgang svekkes.
Norad investerer nå 100 millioner i organisasjonen Aceli Africa som jobber med banker i Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda, og Zambia og reduserer risikoen for slike lån.
Flere jobber og større matproduksjon
– Skal vi klare å få fart på verdikjedene for mat i Afrika sør for Sahara slik vi ønsker, så må bedriftene ha mulighet til å investere i seg selv. Først da kan sektorens sanne potensial for flere jobber og en styrket matsikkerhet vise seg, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Mer enn 4000 bedrifter vil kunne få tilgang til finansiering og vil ha en positiv påvirkning på nesten 700 000 småbønder.
– Vi kan skape mer utvikling for hver bistandskrone vi bruker ved å bruke bistanden slik at små bedrifter kan vokse, sier Kristiansen Tvinnereim.
Reduserer risiko og gir opplæring i håndtering av landbruksporteføljer
Aceli gir finansielle insentiver som skal redusere bankens finansielle risiko og gjøre det mer attraktivt å utstede lån til småbedrifter. Aceli tilbyr porteføljegarantier og reduserer dermed mye av risikoen som bankene i dag synes er for stor. I tillegg gir Aceli opplæring til bankansatte i forvaltning av landbruksporteføljer. Aceli arbeider med banker som gir lån i størrelsesorden USD 15 000 og USD 1,5 millioner.
Norge støtter også andre initiativer som har større bedrifter som målgrupper, et av disse initiativene er FASA – igjennom å støtte investeringsfond, mobiliserer FASA kommersiell kapital til landbruksvirksomheter.
Les mer om FASA-fondet.