NyheterUtenriks

Russisk etterretning bak jernbanesabotasje?

Ifølge den engelske avisen The Mirror mistenker franske myndigheter at russisk etterretning står bak fredagens togkaos i Frankrike.

Foto: Phillip Capper/Wikimedia Commons

På selve åpningsdagen for OL i Paris, ble det franske jernbanesystemet offer for en storstilt sabotasjeaksjon. Sabotasjen var i hovedsak rettet mot høyhastighetsnettet TGV.

I en uttalelse fra togoperatøren SNCF heter det at angrepene foruten TGV-nettet også rammet flere andre linjer i det franske jernbanenettet. Det er også meldt om sabotasje på toglinjene mellom Tyskland og Frankrike.

Man anslår at rundt 800.000 passasjerer ble rammet. Blant de passasjerene som ble rammet, regner myndighetene med at det var mange som skulle til Paris for enten å bivåne åpningsseremonien eller øvelser. Denne helga er også starten på den franske ferietiden.

Det antas at arbeidene med å utbedre skadene først vil være ferdige mot slutten av helga.

Hvem står bak?

Representanter for myndighetene utelukker muligheten for at det inntrufne skyldes tekniske feil med anleggene.

– SNCF har vært offer for flere samtidige ondsinnede handlinger i løpet av natten, opplyser selskapet.

Spekulasjonene er i full gang om både hvem som står bak og mulig motiv. Den engelske avisen The Mirror skriver fredag at det på etterretningshold spekuleres i at russisk etterretning står bak. Dette ikke minst fordi sabotasjen bærer preg av å være samordnet og godt organisert aksjon – en aksjon som har krevd nitid kartlegging av sabotasjepunkter for å skape størst mulig kaos.

Pekefingeren rettes særlig mot den russiske militære etterretningstjenesten GRU. Sabotasjen bærer GRUs fingeravstrykk heter det.

Det trekkes også frem at russiske opphavsmenn kan ha utført sabotasjen som en «hevn» for den sterke franske støtten til Ukrainas kamp. Ved å sabotere jernbanenettet samme dag som OL åpner, kan de som står bak sabotasjen ha håpet å skape kaos som ville ødelegge for gjennomføringen av eller skape vanskeligheter for gjennomføringen av åpningsseremonien.

The Mirror påpeker at selv om russisk etterretning ikke har utført sabotasjeaksjonene selv, kan de ha hyret inn personer tilknyttet franske kriminelle miljøer til å utføre selve handlingene.
Dette er en taktikk ikke ukjent. I flere europeiske byer er personer blitt arrestert, mistenkt for å ha utført sabotasjeaksjoner på oppdrag for russiske tjenester.

Følg Extraavisen på facebook!