InnenriksNyheter

Russisk tankbåt vekker mistanke

Den russiske tankbåten «Vladimir Rusanov» har lagt seg godt til rette rett vest for Måløy. Sånn helt tilfeldig gir denne posisjonen godt utsyn i retning av Forsvarets radar på Kvalheimsfjellet.

Illustrasjonsbilde: Wikimedia Commons

Det har kommet flere henvendelser til Forsvaret om den russiske tankbåten som har ankret opp vest for Måløy. Til lokalavisen Fjordenes Tidende sier fungerende kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, Hanne Olafsen, at Forsvaret var klar over situasjonen. Ifølge Olafsen overvåket Kystvakten situasjonen.

Vaktleder Silje Berger i miljøberedskap i Kystverket sier til lokalavisen at sjøtrafikksentralen i Vardø har vært i kontakt med skipet. Til trafikksentralen har skipet meldt at de har maskintrøbbel, men ikke har behov for assistanse.

Vaktlederen legger til at Kystvakten blir liggende ved skipet til russeren har fått i gang maskineriet igjen.
Mandag kveld meldte TV2 at skipet hadde fått i gang maskineriet igjen, og var på vei videre nordover.

Det kan også legges til at skipet befinner seg i norsk økonomisk sone, hvilket er tillatt.

Men det kan jo spekuleres i hvor tilfeldig det er at skipet plutselig får motorstopp rett ved en av Forsvarets radarstasjoner.

Etter hva som er opplyst, planlegger Nato å oppgradere radarstasjonene langs kysten. Dette for å bedre luftovervåkingen. Inkludert i denne moderniseringen er stasjonen på Kvalheimsfjellet.

Følg Extraavisen på facebook!