Kultur/sport

Ella Marie joiker Gina Gylver

Ella Maries tredje låt som soloartist er en joik til venninnen og demonstranten, Gina Gylver.

Ella Marie slipper joik til venninnen ig demonstrant Gina Gylver
Fotos: Universal/Natur og ungdom

Ella Marie og den tidligere Natur og Ungdom lederen deler et stort engasjement for miljøvern, og ble kjent for mange år siden gjennom miljøaktivisme. Senere har de arbeidet tett gjennom de store Fosenaksjonene, og stått tiltatt sammen i Oslo Tingrett for å ha demonstrert.

– Gina var den som satt i gang selve Fosenaksjonen, som ble det største sameopprøret siden Altakampen på tidlig 80-tall. Hun har også lenge før det vært en sterk alliert i kampen for samiske rettigheter, for eksempel i kampen mot Nussirgruva i Repparfjord. Jeg følte derfor at hun fortjente sin egen joik. I joiken beskriver jeg henne som «hele Sápmis beskytter».

Ella Marie har i mange år fordypet seg i tradisjonell joik, men har ikke før nå satt en egen joik. Den første personen hun tildeler en joik er altså Gina Gylver.

– Tradisjonelt har man brukt joik til å gi et løft til andre rundt seg. Ved å gi en joik til et samisk barn anerkjenner man barnet som et individ i det dyrebare fellesskapet. Ved å gi Gina en joik ønsker jeg å gi henne kraft og mot til å fortsette kampen for miljø og rettferdig klimaomstilling, men også anerkjenne henne som del av det samiske samfunnet. Dette er den første personjoiken jeg noen gang har satt til noen, og det føles veldig spesielt. Jeg er glad for å kunne fremheve en viktig person og en god venn på denne måten. Det føles veldig riktig.

Låten er produsert av Lars Kristian Rosness.

Ella spilte på Riddu Riđđu festivalen tidligere i sommer, og det var hennes livedebut som soloartist. Hun er aktuell på årets Øyafestival, hvor hun spiller torsdag 8. august.

Ella Marie er en samisk artist og aktivist fra Tana i Finnmark. Gjennom syv år som frontfigur i bandet ISÁK, har hun blitt hyllet for sin energiske scenepersonlighet og lidenskapelige formidling av joik. Hun lanserte sin solokarriere og debuterte med låten Sániid våren 2024.

Ella Marie fikk sitt nasjonale gjennombrudd i 2018, da hun gikk av med seieren i Stjernekamp på NRK. Hun har siden brukt plattformen sin til å kjempe for samiske rettigheter, og har gjennom en årelang innsats for å beskytte samiske landområder blitt anerkjent som en av de fremste aktivistene og rettighetsforkjemperne i Norge i dag.

Følg Extraavisen på facebook!