NyheterUtenriks

Dypt bekymret over situasjonen i Venezuela

– Jeg er dypt bekymret for situasjonen i Venezuela etter valget forrige søndag, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Foto: Koshu Kunii

Utenriksminister Espen Barth Eide utrrykker stor over situasjonen i Venezuela, og sier norske myndigheter krever at myndighetene i landet legger frem tall fra valget.

Internasjonale valgobservatører har reist berettiget tvil om hvorvidt valget har vært gjennomført i tråd med internasjonale standarder.

Norge krever at venezuelanske myndigheter fremviser alle tall som ligger til grunn for valgresultatet de har offentliggjort, slik at de kan uavhengig verifiseres. Bare på den måten kan vi få endelig klarhet i hvem som vant valget.

Espen Barth Eide er dypt bekymret for situasjonen i Venezuela
Foto: Cecilie Stuedal

Norge har i flere år vært tilrettelegger for fredsprosessen i Venezuela, basert på et ønske fra så vel regjering som opposisjon. Partene inngikk i oktober 2023 den såkalte Barbados-avtalen om vilkårene for gjennomføring av presidentvalget. Norge har gjennomgående oppfordret partene til å overholde inngåtte avtaler.

– At regjeringen i Venezuela gikk med på å ha et valg som skulle følge internasjonale standarder, forplikter. Respekt for demokratiske spilleregler er en forutsetning for varig fred og stabilitet. Vi forventer at venezuelanske myndigheter følger de avtalte forpliktelsene og respekterer det venezuelanske folkets vilje.

– All politisk vold er uakseptabel og må opphøre umiddelbart. Den venezuelanske befolkningens rett til å demonstrere på fredelig vis må respekteres, og det er viktig at sikkerhetsapparatet utviser tilbakeholdenhet. Norge forventer at rettighetene til alle i landet respekteres. Den spente situasjonen i landet kan kun løses gjennom at landets ledere setter befolkningens interesser først.

– Det er positivt at så mange av landene i Latin-Amerika har gitt tydelig uttrykk for det samme, nemlig at alle stemmetall må offentliggjøres og verifiseres før det kan slås fast hvem som vant. Dette er et klart uttrykk fra en region som har vært igjennom mye og som ønsker å forsvare demokratiet og rettsstatens prinsipper.

Da flere latinamerikanske land gikk ut og ba om resultatet, gikk Venezuela ut og sa at de vil kalle hjem diplomater fra samtlige land som legger frem et krav om gjeldende resultat.

Myndighetene i Venezuela står bak omfattende, systematiske og grove menneskerettighetsbrudd. Amnesty mener det er grunn til å tro at disse bruddene utgjør forbrytelser mot menneskeheten, skriver Amnesty.

Les mer

Opposisjonspolitiker fryktes bortført i Venezuela