NyheterUtenriks

29 menn hengt i Iran

Utenfor Irans hovedstad Teheran er 29 menn hengt i to fengsler. Iran Human Rights (IHR) sier det er snakk om en massehenrettelse.

Foto: Sina Drakhshani

Menneskerettighetsorganisasjonen Iran Human Rights opplyser at mennene som ble hengt, var dømt for drap, voldtekt og narkotikaforbrytelser. Det kommer frem i en rapport fra organisasjonen.

26 av mennene ble hengt i fengselet Ghezelhesar i byen Karaj, som ligger utenfor Teheran, mens tre ble hengt i et fengsel sentrum av byen. To av dem var afghanske borgere.

Iran Human Rights (IHR) sier i en uttalelse at Iran har gjennomført en massehenrettelse. De anklager iranske myndigheter for å bruke dødsstraff, for å spre frykt i samfunnet.

Flere har blitt hengt i ettertid som følge av protestene mot drapet på Masha Amini. Flere vestlige land og andre land mener at myndighetene står til ansvar for volden som førte til drapet på den unge kvinnen.

Mahsa Amini var en kurdisk-iransk kvinne som døde under uklare omstendigheter da hun ble arrestert av Irans moralpoliti.

14. september 2022 ble hun stoppet av moralpolitiet for å ha brutt islams kleskode. Agentene for moralpolitiet påsto at hun ikke bar hodeplagget hijab på en korrekt måte, ble hun på et senere tidspunkt dratt inn i en bil.

Mens hun var i moralpolitiets varetekt, ble hun utsatt for grov mishandling med døden til følge. Dette utløste sterke protester som spredde seg i rekordfart. Saken fikk verdens oppmerksomhet og mange trodde at regimet skulle falle.

Mange av de som gikk ut for å vise sin misnøye av myndighetene har i ettertid blitt hengt med døden, eller venter med å få sin dødsstraff. Myndighetene har slått enda hardere på protester som har ført til at antall dødsstraff i landet har gått opp.

Siden valget i forrige måned er 87 mennesker hengt. Frem til torsdag 8.august er 345 mennesker hengt. Siden 2010 er 8174 mennesker bekreftet døde som følge av dødsstraff, viser tallene fra Iran Human Rights.

Følg Extraavisen på facebook!