Politikk

Ny rapport bekrefter inhuman fangebehandling

En rapport fra menneskerettighetsgruppen B’Tselem avdekker hvordan Israel systematisk mishandler palestinske fanger som sitter fengslet i israelske fengsler.

B’Tselem er en israelsk-palestinsk menneskerettighetsorganisasjon med base i Jerusalem. De har nylig tatt for seg hvordan Israel behandler palestinske fanger i israelske fengsler.

Etter 7. oktober-angrepet befinner det seg et stort antall palestinere som sitter fengslet i Israel. BBC har anslått antallet til å være rundt 10.000, mange av dem fengslet uten å være siktet for noe. Fengslene er overfylte, og det er opprettet mange midlertidige fengsler og leire for å huse det store antallet.

Rapporten fra B’Tselem er rystende lesing. Her avdekkes det som organisasjonen kaller «planmessig og konsistent» mishandling.

– Alle sammen fortalte oss de samme tingene om og om igjen. Pågående mishandling, daglig vold, fysisk og psykisk vold, ydmykelse, søvnmangel, folk blir sultet, sa organisasjonens administrerende direktør, Yuli Novak, ifølge Aftenposten, ved fremleggelsen.

Organisasjonen konkluderer med at forholdene gjør at at fengslene og leirene best kan karakteriseres som «torturleire».

– Vi ble sjokkerte over omfanget av det vi hørte. Som en israelsk-palestinsk organisasjon er det ubehagelig å si at Israel driver torturleire. Men vi innså at det var det vi så på, sa Novak.

Ikke første gang

Rapporten fra B’Tselem er ikke første gang det rapporteres om umenneskelig behandling av palestinske fanger som sitter i israelsk fangeskap.

Media skrev nylig om ni israelske soldater som ble arrestert og fengslet etter mistanke om mishandling og gruppevoldtekt av palestinsk fange.

En rapport fra FNs Menneskerettighetsråd, som ble kjent tidligere denne måneden, kom til samme konklusjon som B’Tselem.

FN-rapporten avdekket omfattende mishandling og tortur av palestinske fanger. I tillegg konkluderte de med at palestinske fanger i israelsk fangenskap de facto gisler for en ulovlig okkupasjon – med henvisning til den rådgivende uttalelsen fra juli 2024 fra Den internasjonale domstolen om de juridiske konsekvensene av Israels okkupasjon av palestinsk territorium.

Den britiske avisen The Guardian skrev nylig at forskjellige estimater peker på at rundt regnet 40 prosent av alle palestinske menn en eller annen gang i livet har vært fengslet av Israel.

Israel benekter

Ikke uventet blir konklusjonene i de to rapportene avvist av Israel.

Israels statlige fengselstjenesten, IPS, mener de driver i henhold til israelsk lov. I en uttalelse heter det at så vidt de vet, forekommer slik fangebehandling som rapportene beskriver ikke i israelske fengsler og fangeleire, heter fra IPS.

Så får tiden vise hva som er sannheten. Sannheten har det med å komme frem før eller siden.

Følg Extraavisen på facebook!