Politikk

Stor krigsfrykt blant nordmenn

I en undersøkelse utført for Institutt for fredsforskning (PRIO) mener 41 prosent av de spurte i Norge det er sannsynlig at en ny verdenskrig vil bryte ut i løpet av de neste 10 årene. Like alarmerende forventer 55 prosent en ny væpnet konflikt i Europa.

Foto: Openverse

– Våre funn avslører en bekymringsfull forventning blant nordmenn om at vi er på randen av betydelig global uro, med frykt for forestående verdenskrig og en ny europeisk konflikt, sier PRIO-direktør Henrik Urdal.

– Dette understreker behovet for en økt innsats for fred og konfliktforebygging.

Undersøkelsen måler norske oppfatninger om krig og fred i forkant av Arendalsuka, der forskere på PRIO skal ta for seg om verden blir stadig mer ustabil.

Undersøkelsen viser også at to tredjedeler av de spurte nordmenn mener det er flere væpnete konflikter i dag sammenlignet med for 20 år siden. Et flertall tror at flere dør på grunn av disse konfliktene enn for to tiår siden.

Disse oppfatningene stemmer godt overens med forskningen. Antall væpnede konflikter er høyere i dag enn noen gang siden andre verdenskrig. I fjor var det rekordmange 59 konflikter, det høyeste antallet siden 1946. Dødstallet har steget dramatisk, til over én million menneskeliv tapt det siste tiåret – mer enn en tredobling fra rundt 300 000 i tiåret før.

Demokrati i tilbakegang

Et flertall av respondentene mener også at det har vært en tilbakegang i demokrati på verdensbasis. Dette bekreftes av forskning fra V-Dem Institute, som viser at demokratinivået som gjennomsnittspersonen i verden opplever ikke har vært lavere siden midten av 1980-tallet.

– Vi er nå vitne til en dramatisk svekkelse av demokratiske rettigheter og institusjoner globalt. Demokratisk tilbakegang gjør det mye vanskeligere for folk å protestere på fredelig vis. Nedbygging av demokratiske institusjoner betyr at man mister ikke-voldelige mekanismer til å løse tvister, og gjør at folk i økende grad kan ty til vold. Denne trenden har alvorlige og vidstrakte implikasjoner for global stabilitet, sier Urdal.

Undersøkelsen har også sett på nordmenns holdninger til institusjoner og organisasjoner som har isomoppgave å opprettholde verdensfreden, slik som FN. Et flertall av respondentene mener at disse institusjonene er mindre betydningsfulle enn før.

– Institusjoner som er laget for å sikre global fred, som FN og OSSE, har blitt vingeklippet som følge av økt polarisering. Dette kan få alvorlige konsekvenser for deres evne til å begrense og avslutte kriger, fortsatte Urdal.

Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov mellom 28. juni og 3. juli på et utvalg på 1022 voksne i Norge.

Følg Extraavisen på facebook!