NyheterUtenriks

Fordømmer Israels bruk av menneskelige skjold

Fra en rekke hold kommer det fordømmelse av Israels bruk av palestinske fanger som levende skjold for de israelske styrkene.

Foto: IDF/Openverse

Det var den israelske avisen Haaretz som meldte at de hadde avdekket at israelske soldater rutinemessig bruker palestinske fanger som levende skjold når de gjennomsøkte bygninger og tunneller på jakt etter Hamas-soldater. Avisen avslørte også at før de palestinske fangene blir sendt inn i bygninger og tunnellene, blir de iført israelske militæruniformer.

Avisen kunne også fortelle at fangene som brukes som levende skjold, er unge palestinere som blir vilkårlig arrestert på gaten og deretter iført israelske uniformer.

Bakgrunnen for den israelske hærens praksis, skal være å minimere egne tap.

– Våre liv er mer verdt enn deres liv, skal en av de israelske offiserene ha fortalt ha fortalt sine soldater, ifølge Haaretz.

Avisen kan videre fortelle at dersom de som på denne måten blir tvunget til å rydde vei for soldatene mot alle odds overlever, blir de sluppet fri etter endt «oppdrag».

Opplysningene i Haaretz blir bekreftet av organisasjonen Breaking the Silence. Breaking the Silence er en israelsk soldatorganisasjon. De har samlet inn vitnesbyrd fra en rekke soldater som har tjenestegjort i Gaza. Disse vitnesbyrdene bekrefter at praksisen med bruk av levende skjold er velkjent og utbredt.

Fordømmer

Den norske regjeringen fordømmer bruken av palestinere som levende skjold. I en uttalelse, gjengitt i VG, kaller utenriksminister Espen Barth Eide den israelske praksisen for en «opplagt krigsforbrytelse».

– Dersom det stemmer at det israelske forsvaret bruker palestinske fanger som menneskelige skjold i Gaza, er det et alvorlig brudd på humanitærretten og en opplagt krigsforbrytelse, sier Eide til VG.

Også fra hjelpeorganisasjonen Norsk Folkehjelp vanker det harde ord om den israelske praksisen.

– Hvis disse rapportene stemmer, er det et alvorlig brudd på krigens folkerett som vi fordømmer på det sterkeste. De føyer seg inn i rekken av bestialske krigshandlinger begått av israelske militære i Gaza-krigen. Disse krigsforbrytelsene må opphøre øyeblikkelig og israelske myndigheter må snarest overholde sine folkerettslige forpliktelser og etterforske saken slik at de skyldige blir ansvarliggjort, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.

Følg Extraavisen på facebook!