Politikk

Bollestad går av etter rå maktkamp

Det kom som et lite sjokk at Olaug Bollestad torsdag valgte å trekke seg som partileder. Men uventet er det ikke. Realiteten er at hun tapte en maktkamp hun var sjanseløs til å vinne i det lange løp.

Foto: KrF

Kall det hva du vil, men det som har foregått i KrF de siste ukene er, alle pene ord til side, en real maktkamp – en makt kamp som nok har sin bakgrunn i uenighet om veivalg og om hva slags parti de involverte ønsker at partiet skal være.

I denne maktkampen har de fleste «våpen» blitt tatt i bruk, inkludert «varsling»,

I august ble det offentlig kjent at det var var sendt varsler til KrF om Olaug Bollestad. Selve varslene skal ha blitt sendt i sommer.

Varslene gikk på hennes lederstil. Disse varslene skal angivelig ha blitt sendt til partiets ledelse, og handler om misnøye med hvordan Bollestad har utøvd sitt lederskap.

Kritikken, og varslene, skal ha kommet fra enkelte partimedlemmer og ansatte i partiets stortingsgruppe. Varslerne mente at hennes lederstil er autoritær og at hun har skapt en arbeidskultur som noen opplever som problematisk. Slike varsler kan ofte dreie seg om hvordan en leder kommuniserer, tar beslutninger, eller forholder seg til partiets medlemmer og ansatte.

Konflikten som har pågått over lengre tid, TV2 snakker om en årelang konflikt, toppet seg da det tidligere i sommer ble sendt varsler fra et lokallag om hennes lederstil.

Bollestad ble sykmeldt i begynnelsen av juni. Det er ikke kjent det var det interne presset i partiet som forårsaket sykmeldingen. Men det har sikkert ikke gjort det lettere for henne.

Følte seg utsatt for kuppforsøk

Tidligere denne uken ble det kjent at Olaug Bollestad på et møte tidligere denne måneden anklaget partiets to nestledere, Dag Inge Ulstein og Ida Lindtveit Røse, samt partiets generalsekretær, Ingunn E. Ulfsten, for kuppforsøk mot henne.

Dag Inge Ulstein
Foto: KrF

Ifølge Bollestad skal trekløveret ha forsøk å presse henne til å gå av. De skal ha ha «tilbudt» seg å lage en komplett kommunikasjonspakke for hennes avgang. «D-dag» for hennes avgang var satt til 7. august.

Dersom planen hadde blitt satt ut i livet, skulle Bollestad den dagen ha innkalt til pressekonferanse og meddelt at hun gikk av som partileder. Hun skulle også meddele pressen at hun ikke ville ta gjenvalg til Stortinget. På denne pressekonferansen skulle hun ikke svare på spørsmål eller gjøre enkeltintervjuer angående det at hun gikk av som partileder etter bare tre år i stolen.

Som neste ledd i planen, skulle partiets landsstyre avholde et ekstraordinært møte der Bollestads avgang umiddelbart skulle iverksettes, og første-nestleder Dag-Inge Ulstein skulle utpekes til partiets nye leder.

Planen strandet

En utmerket plan. Den hadde bare en feil. Olaug Bollestad ville ikke være med på den. Tvert i mot. Hun bestemte seg for å kjempe for å beholde ledervervet, og benyttet anledningen til å anklage det før nevnte trekløveret for kuppforsøk.

Men til slutt ble det altså for mye for henne, og hun bestemte seg for å gå av. På en pressekonferanse i går, torsdag, innrømmet hun nederlaget. Hun hadde da tydeligvis resignert, og innsett at det beste hun kunne gjøre i den situasjonen som var oppstått, var å følge trekløverets opprinnelige plan.

I en kort seanse foran et kobbel av pressefolk, forkynte hun at hun gikk av som partileder. Hun sa også at hun ikke ønsket å gi ytterligere kommentarer.
Tilbake sto seierherrene; partiets to nestledere. Så får tiden vise om Dag Inge Ulstein, som nå rykker opp, blir noe mer enn en overgangsfigur. Tiden får også vise i hvilken retning partiet nå trekker.

Følg Extraavisen på facebook!