InnenriksNyheter

Kabinansatte i SAS i streik

Etter et tiår med lønnsreduksjoner, manglende kvelds-, natt- og helgetillegg, ingen pauser og maksimalt én frihelg per måned har de kabinansatte fått nok. Fra i dag, fredag 23. august, ble de kabinansatte i SAS tatt ut i streik.

Foto: Dylan T/CC BY 2.0.

De ansattes fagforeninger hevder at de kabinansatte i lang tid har båret mye av byrden nedskjæringene i SAS har medført. Stadige kriser har ført til oppfordring om mer fleksibilitet, kutt i lønn og uforsvarlig arbeidsvilkår.

Nok er nok, sier Dag-Einar Sivertsen, forbundssekretær i Fellesforbundet.

– Nå er det på tide å løfte de kabinansatte opp på et anstendig nivå, både når det gjelder lønn og arbeidsvilkår.

I en pressemelding sier de kabinansattes fagforening at de kabinansatte har fremsatt rimelige krav om 2 frihelger i måneden for å kunne opprettholde et minimum av sosialt liv, og en daglig spisepause et annet sted enn ved dokøen til de reisende.

SAS har avvist alle krav og ønsker at de kabinansatte skal fortsette å arbeide under vilkår som ikke er forenlig med norsk arbeidsliv.

Varsler opptrapping

I en pressemelding som ble sendt ut fredag varsler Fellesforbundet opptrapping av streiken fra onsdag. Da tar Fellesforbundet ut samtlige av sine kabinansatte i SAS i streik fra arbeidstidens start.

– Vi tar ut så og si alle vår medlemmer, fordi vi ikke ønsker å seigpine denne streiken. Vi setter makt bak våre helt rimelige krav, sier forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum.

Som om ikke den varslede opptrappingen fra Fellesforbundets side var nok, er også de kabinansatte i SAS som er organisert i YS-forbundet Parat tatt ut i streik.

Her er streikeuttaket litt forskjellig fra Fellesforbundets uttak, men fra neste lørdag vil alle Parats medlemmer blant de kabinansatte være i streik. Dette, sammen med den varslede opptrappingen fra Fellesforbundets side, etter alt å dømme innebære at samtlige SAS-fly fra slutten av neste uke vil stå på bakken.

Begge de to fagforeningene er innstilt på at streiken blir langvarig. Her skal SAS tvinges til å komme de ansatte i møte, er meldingen de sender ut.

Legger skylden på SAS

Begge de to fagforeningene legger all skyld for streiken på SAS og deres manglende vilje til å imøtekomme de ansattes krav.

Slik Fellesforbundet oppfatter SAS-ledelsen, så ønsker de at de kabinansatte skal fortsette å arbeide under vilkår som ikke er forenlig med norsk arbeidsliv.

Fra Parats side hevdes det at SAS har fremprovosert denne streiken. Leder for de Parat-organiserte kabinansatte, Martinus Røkkum, sier at SAS først i fjor havnet tilbake på tilsvarende lønnsnivå som i 2012.

– Vi har gang på gang gått ned i lønn og jobbet mer for å redde en arbeidsgiver og et selskap i krise. Reelt har vi ikke hatt lønnsvekst siden 2012, mens samfunnet for øvrig, inkludert alle andre flyselskap vi kan sammenligne oss med har opplevd en gradvis lønnsøkning. Når arbeidsgiver ikke ønsker å gi oss levelige forhold, har vi ikke noe annet valg enn å gå til streik, sier han.

Følg Extraavisen på facebook!