Politikk

Kennedy jr. som CIA-sjef?

Det kom ikke akkurat som noen overraskelse at Robert F. Kennedy jr. trekker seg fra årets presidentvalgkamp, og gir sin støtte til Donald Trump. Det spekuleres i amerikanske media om hva han får i gjenytelse fra Trump for sin støtte.

Foto: Gage Skidmore

Det er ikke alltid at det hjelper i amerikansk politikk å komme fra en velkjent familie. Selv ikke det å tilhøre Kennedy-familien hjelper deg hvis politikken du står for ikke går hjem hos velgerne. Akkurat dette fikk Robert F. Kennedy jr. erfare da han stilte opp som uavhengig kandidat i det amerikanske presidentvalget.

Robert F. Kennedy er sønn av tidligere justisminister Robert F. Kennedy og nevø av tidligere president John F. Kennedy. Men dette hjalp ikke på kandidaturet hans. På meningsmålinger lå han an til å få rundt fire prosent av stemmene, og mange observatører regnet med at det bare var et tidsspørsmål før han trakk seg fra racet.

Nå var tiden tydeligvis inne for å trekke seg. Det ble heftig spekulert i hvem av de to andre kandidatene han ville støtte. De fleste tippet på at han ville gi sin støtte til Trump, hvilket viste seg å stemme.

Motytelse

Selv om Kennedy har hatt liten oppslutning, har han likefullt tatt stemmer fra de to kandidatene.Kennedys har under sin valgkamp forfektet en politikk som har ligget betydelig nærmere Trump enn Kamala Harris. Det har derfor vært regnet med at den lille oppslutningen han har hatt på målinger har blitt tatt fra Trump, ergo ville han på valgdagen ha minsket Trumps sjanser.

Den senere tid har det derfor vært intens kontakt mellom Trump og Kennedy. Disse møtene og samtalene skal etter hva amerikanske medier erfarer i all hovedsak ha dreid seg om hva Trump, dersom han mot formodning skulle vinne valget, ville tilby Kennedy av mulige verv for hans støtte. En eventuell motytelse i form av verv måtte i så fall være et verv som fremhevet hans betydning for Trumps eventuelle valgseier.

CIA-sjef?

Noen i Trumps valgkampmaskineri klekket ut det de oppfattet som en genial motytelse for støtten fra Kennedy: Vi tilbyr ham å bli CIA-sjef!

Ideen skal ha kommet fra Trumps sønn Don Trump jr. Den skal angivelig ha fått støtte fra Michael Flynn, som var sjef for den militære etterretningstjenesten DIA fra 2012-14. Deretter var han Trumps sikkerhetspolitiske rådgiver noen måneder i 2017 før han måtte gå av etter «upassende kontakt» med Russland. De siste årene er Flynn mest kjent for å ha vært en frontfigur i den såkalte QAnon-bevegelsen.

Ikke første gang

Mange vil sikkert stusse over et slikt mulig forslag fra Trump-leiren; å tilby stillingen som CIA-sjef som «belønning» for å støtte Trump. Men faktum er at det ikke er første gang sjefsstillingen i CIA brukes for å belønne det man ser på som viktige støttespillere. Det kanskje mest kjente eksemplet er utnevnelsen av William J. Casey i 1981.

William J. Casey
Foto: Michael Evans

Casey var opprinnelig advokat, men ledet valgkamporganisasjonen til Ronald Reagan foran valget i 1980. Denne jobben ledet han tydeligvis til sjefens fulle tilfredshet. En takknemlig Reagan ga ham jobben som leder av CIA i belønning.

Men nå skal det sies at helt uten erfaring fra «det hemmelige» var Casey ikke. Under andre verdenskrig var han tilnyttet CIAs forløper, OSS, som leder for organisasjonens Europa-avdeling. Slik erfaring har så vidt vites ikke Kennedy jr. Så får vi se om snakket rundt Kennedys mulig «belønning» for sin støtte bare er nettopp dette – snakk. Uansett er det et viktig hinder for ham i å få dette vervet; tirsdag 5. november går amerikanerne til urnene for å velge president. Taper Trump så slipper han uansett å eventuelt måtte belønne Kennedy for sin støtte.

Følg Extraavisen på facebook!