NyheterUtenriks

Medier ber EU kreve slutt på krigen i Gaza

Norsk Journalistlag og 59 andre medie- og journalistlag rundt om i Europa har nå bedt EU om å avslutte samarbeidet med Israel som følge av krigføringen i Gaza.

Foto: Wikipedia Commons

I brevet krever totalt 60 medie- og journalistorganisasjoner, deriblant er journalistorganisasjonene Norsk Journalistlag og European Federation of Journalist (EFJ) også med som undertegnede i brevet.

I brevet krever de at EU avslutter samarbeidet med Israel umiddelbart etter rekordhøye drap på journalister og systematiske angrep på pressefriheten.

– Våre organisasjoner skriver for å be EU om å iverksette tiltak mot israelske myndigheters rekordhøye drap på journalister og andre brudd på pressefriheten, i strid med Israels forpliktelser overfor menneskerettighetene og internasjonal humanitær rett (IHL), heter det i en felles uttalelse.

De krever også at EU skal be Israel om å beskytte journalisters liv, og gi alle innbyggerne i Gaza tilgang for alle medier. I tillegg krever de at Israel krever alle palestinske journalister som er fengslet.

Siden krigen startet 7.oktober skal over 100 journalister ha blitt drept. Brevet er adressert til EUs utenrikssjef, Josep Borrell.

Norsk Journalistlag (NJ) har også bedt utenriksministeren, Espen Barth Eide om å vurdere kravene og forslagene i brevet, skriver nettstedet Journalisten.

Følg Extraavisen på facebook!