Debatt/kommentarer

Boligkrisen rammer de unge hardt

Arendalsuka er over. De rike møtes til champagnefest og høye smørbrød. Dagsnytt 18 hadde egen lekter med Arendals rike eiere av luksusbåter i bakgrunnen.

Foto: Ragnar Philip Rosenlund

Bare snikksnakk og synsinger om ditt og datt. Jeg husker ikke, for ingen ting fenget meg. Da er det alvorlig. Og dette området ble ikke nevnt i det hele tatt.

Og det er snakk om sykepleieindeksen gjeldende boliger i Oslo. De kan kjøpe 1 prosent av alle salgsobjekter i hovedstaden.

Et krypinn på 20 kvadratmeter. Svimlende 33 prosent vil prisene øke til 2027. Vi skriker etter arbeidskraft i Norge. Tusenvis av unge studenter strømmer til byene.

Skal betales tilbake

15.000 mennekser har ikke et sted å bo. Fremtiden vår blir det skaltet og valtet med. Og med mitt tankegods så stopper jeg opp.

Hvorfor tar de unge høyere utdannelse med den store gjeldsbyrden det vil bli når det gjelder studiegjelden. Noen låner faktisk opp til én million i løpet av studietiden. Dette skal betales tilbake. Og når de er ferdig utdannet, skal de inn i godt betalt jobb. I løpet av de årene har boligprisene økt med 33 prosent, ifølge prognosene.

Det skumle med dette er at mange ser at regnestykket ikke går opp når de skal inn på boligmarkedet. Det vil ende med utleiebolig til en enslig student som kommer inn i en godt betalt jobb. Og i verste fall vil færre ta høyere utdannelse.

Med dette er det på tide at de unge nå må ut i gatene og demonstrere. Men det haster og det må skje NÅ.

Øker offentlige utgifter

Jeg ser ikke lyst på de unges fremtid når vi har slike evneveike politikere som bare øker de offentlige utgiftene, økt rente og inflasjon. Og kraftig økning av mat og boligpriser.

Og hva må inntekten være for at studenten i dag skal klare seg som de etablerte i dag. Et mulig tall vil vel måtte bli 1.500.000 i lønn. Utopi?

Og det som uroer meg mest, er frafallet i skolene. Har noen intervjuet noen av dem og spurt om at fremtiden ser mørk ut i forhold til det jeg har skrevet? Tror ikke det. Men det er på tide å gjøre det for unge mennesker har og en plan for fremtiden. Er ikke drømmen til stede om et godt trygt liv både økonomisk og ellers så har vi en utrolig oppgave foran oss.

Og de samme unge skal og gå inn i stillinger som helsearbeidere som sykepleieren som også i fremtiden ikke får kjøpt seg inn på boligmarkedet i Oslo og andre steder. Og det er disse som skal ivareta de eldste i samfunnet. Det blir og meg om noen år hvis helsen rakner og en trenger en sykehjemsplass.

Følg Extraavisen på facebook!