Politikk

Berit Aas er død

Norges første kvinnelige partileder partileder, Berit Aas, er død. Det melder SV på sin facebookside. Hun døde lørdag etter kort tids sykeleie, heter det i meldingen partiet har lagt ut.

Foto: Wikimedia Commons

Lørdag kveld gikk en av SVs mest markante skikkelser bort. Berit Ås sovnet stille inn etter kort tids sykdom.

Berit Ås ble født 10. april 1928 i Fredrikstad og var politiker, professor og forfatter.

Berit var SVs første partileder (1975 – 1976) og den første kvinnelige partileder i Norge. Hun var også stortingsrepresentant i en periode og varaordfører i Asker kommune.

I 1969 ble Berit Ås ansatt som universitetslektor i sosialpsykologi ved Universitetet i Oslo, og hun var ansatt der til hun gikk av med pensjon i 1994.

Hun ble førsteamanuensis i 1980 og professor i 1991. Berit Aas ble også utnevnt til æresdoktor ved universitet i Uppsala og København.

Berit Ås skrev boken «Kvinner i alle land«. Ved å sette ord på undertrykking kvinner møtte i hverdagen, ga hun kvinner et redskap for å stå sammen i fellesskap, opp imot hersketeknikkene.

Berit ble også utnevnt til ridder av 1.klasse St. Olavs orden, for sitt arbeid og sin innsats.

Berit har satt sitt preg på norsk politikk og samfunnsdebatt gjennom et helt liv. SV skriver at partiet er dypt takknemlige for den innsatsen, for det pågangsmotet og den klokskapen Berit raust delte av med SV.

Følg Extraavisen på facebook!