Politikk

Kommunenes vetorett i vindkraftsaker er under press

Når vindkraftbransjens PR-byrå Fornybar Norge forsøker å selge inn lovendringer som “ufarlige”, er det all grunn til å rope varsku.

Foto: Motvind Norge

17.september gjennomførte Motvind Norge en punktmarkering ved flere vindkraftverk over hele landet og aksjonerte også foran selskaper med interesser i vindkraft. Dette var en svært vellykket aksjon hvor budskapet vårt kom klart og tydelig frem.

Denne markeringen ble gjennomført av tre grunner:

For det første å vise støtte til alle de som har blitt rammet av vindkraftutbygging. Motvind Norge ser smerten og de problemene disse anleggene fører med seg, og jobber systematisk med disse utfordringene.

Den andre grunnen bak markeringen var for å advare mot ethvert forsøk på å innskrenke kommunenes vetorett til å si nei til vindkraft.

For det tredje ble markeringen gjennomført for å vise at organisasjonen kan mobilisere raskt. De er mange, sterke, og de finnes over hele landet.

At vindkraftbransjen opplever motvind fra folk over hele landet, er helt naturlig slik Motvind Norge ser det. For ingen liker å bli lurt. De negative sidene ved vindkraft blir stadig flere, og det går på alt fra helseutfordringer hos folk, tap av boligverdi, økt nettleie og ødeleggelse av natur. For å nevne noe.

Den siste tiden ser man at Fornybar Norge foreslår at kommunene skal tvinges til å gjennomføre konsekvensutredninger før de kan si nei til vindkraft. Hvor mange slike utredninger, betalt av utbyggerne, har noensinne konkludert negativt til vindkraft? Svært få, om noen, slik organisasjonen ser det.

At kommunenes suverene vetorett er under press fra både vindkraftbransjen og energiministeren, er hevet over enhver tvil. Når man leser hva Terje Aasland sier, er det vanskelig å tolke det som noe annet enn en trussel: «Jeg vil gjerne gjøre ting i samarbeid med kommunene, men hvis ikke det går, kan vi stramme til enda mer» (Europower, 7. juni 2024).

Organisasjonen viser også til hva leder av Fornybar Norge, Åslaug Haga sa det i et uttalelse 21. august i år: «Vårt felles største problem er at kommunene sitter med vetorett, og vi får ikke folk med oss til å si ja til å sette i gang prosesser eller utredninger».

Med andre ord: Så lenge kommunene bygger ut vindkraft som regjering og vindkraftbransje ønsker, er det greit. Hvis ikke, blir det problemer.

Hvis aksjonistene virkelig «aksjonerte mot spøkelse som ikke finnes» som Fornybar Norge påstår, ville det bety at det ikke lenger er planer om ny vindkraftutbygging i Norge. Det hadde vært fantastisk. Dessverre er det ikke slik.

Derfor oppfordrer Motvind Norge alle norske kommuner til å hive ut vindkraftspøkelset så fort det viser seg, før det blir et svært reelt problem som biter seg fast.

Følg Extraavisen på facebook!