NyheterUtenriks

Julian Assange skal tale til Europarådet

I en pressemelding WikiLeaks sendte ut tirsdag, heter det at Julian Assange skal tale til komiteen for juridiske anliggender og menneskerettigheter i Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) 1. oktober. Dette blir Assanges første offisielle pååtreden siden før han ble fengslet i 2019.

Foto: Openverse

Bakgrunnen for at han skal tale til forsamlingen, er utgivelsen av PACE-undersøkelsesrapporten om Assange-saken, forfattet av rapportør Thórhildur Sunna Ævarsdóttir.

Rapporten fokuserer på de virkninger fengslingen av Assange har hatt på menneskerettighetene, spesielt journalistikkens frihet. Rapporten bekrefter at Assange kvalifiserer som en politisk fange og ber Storbritannia foreta en uavhengig gjennomgang av om han ble utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling.

Sunna Ævarsdóttir fungerer som hovedrapportør for politiske fanger. og er leder av underutvalget for kunstig intelligens og menneskerettigheter i PACEs juridiske komité.

Hun understreker hvordan Assanges sak er et høyt profilert eksempel på transnasjonal undertrykkelse. Rapporten diskuterer hvordan regjeringer bruker både juridiske og utenomlegale tiltak for å undertrykke dissens på tvers av landegrensene, noe som utgjør betydelige trusler mot pressefriheten og menneskerettighetene.

Julian Assange er fortsatt på bedringens vei etter at han ble løslatt fra fengselet i juni 2024. Han deltar personlig på denne sesjonen på grunn av invitasjonens eksepsjonelle karakter og for å takke for den støtten han har fått fra PACE og dets delegater de siste årene. PACE har mandat til å ivareta menneskerettighetene og har gjentatte ganger bedt om at Julian Assange skulle løslates da han satt i fengsel.

Følg Extraavisen på facebook!