Politikk

Regjeringens forslag er et svik mot kommende generasjoner

– Regjeringa har mulighet til å ta ansvar for framtidige generasjoner, men velger heller å tenke kortsiktig. Målet som foreslås i dag burde vært en skjerping av klimamålene Norge allerede har, men nå frykter vi at det blir en svekkelse, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Foto: Vitaly Kushnir/Pexels

I 2025 skal alle land som er part i Parisavtalen melde inn nye klimamål for perioden etter 2030. Tirsdag formiddag sendte klima- og miljødepartementet ut regjeringens forslag til nytt klimamål på høring.

Anja Bakken Riise, leder for Norges største miljø- og solidaritetsorganisasjon, Framtiden i våre hender kaller forslaget en katastrofe:

– Siden forrige gang Norge meldte inn klimamål til FN har vi fått mer kunnskap, særlig om tre ting: det gjenværende karbonbudsjettet vårt er trangere, vi har ikke lenger netto opptak av klimagasser i norsk skog og natur, og Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen har pålagt oss å ta ansvar for importerte utslipp, for eksempel fra varer vi kjøper fra andre land. Regjeringa har ikke i nærheten av god nok oppfølging av noen av disse tre tingene.

Sveits ble nylig dømt i den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen for å utsette innbyggerne sine for klimarisiko og Sveits har gjort mer enn Norge for å redusere sine utslipp. Vi har all mulig grunn til å tro at Norge bryter menneskerettighetene med de lave klimaambisjonene vi har og dette forslaget truer med å ytterligere svekke ambisjonsnivået i norsk klimapolitikk, sier Riise.

-Regjeringa må tilbake til skrivebordet. De må sette seg inn i hva klimamålet betyr og komme med et forslag som faktisk er i tråd med Parisavtalen, sier Riise.

Følg Extraavisen på facebook!