NyheterUtenriks

Israels rakettforsvar ikke så effektivt som antatt

Israel har skrytt uhemmet av sitt misilforsvar, og hevdet at ingen av de rundt 200 missilene som ble skutt mot landet tidligere denne uken, gjorde nevneverdig skade. Nå viser gransking av satelittbilder at det synet kan være mer nyansert.

Foto: IDF

Israelske myndigheter har sågar gått ut og hevdet at landets missilforsvar skjøt ned de aller fleste av de iranske missilene. Både fra Israel og USA var gjennomgangstonen at bare et lite antall av de missilene som Iran skjøt mot Israel, slapp gjennom. De få som slapp gjennom, gjorde liten eller ingen skade.

Nå viser nærmere gransking av satelittbilder at bildet er langt mer nyansert. Professor Jeffrey Lewis ved Middlebury Institute of International Studies at Monterey har ledet en gruppe forskere som har studert satelittbilder levert av kommersielle selskaper.

Analyser av bilder tatt av flybasen i Nevatim, som tydeligvis var ett av målene for angrepet, gir inntrykk av omfattende skader. Bildene viser kratere etter nedslag samt skadde fly og hangarer. Totalt skal bildene vise mer enn 30 missilnedslag.

Til nyhetsstedet NPR sier professor Lewis at hvis Nevatim er representativt, så tyder dette på at over halvparten av de avfyrte missilene slapp gjennom det israelske missilforsvaret.

Følg Extraavisen på facebook!