Politikk

Stagnasjon i kampen mot ekstremfattigdom

For andre år på rad viser nye tall fra Norad at det er stillstand i fattigdomsutviklingen. Verden er nå fullstendig ute av kurs til å nå FN-målet om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030.

Foto: Chris John/Pexel

På den internasjonale dagen for bekjempelse av fattigdom legger Norad fram en ny rapport som gir en status og analyse av den globale fattigdomsutviklingen.

Rundt 700 millioner mennesker levde i ekstrem fattigdom i 2023, viser beregninger i den nye rapporten. Det betyr at de har mindre enn 22 kroner dagen å leve for, justert for kjøpekraft.

– Situasjonen er svært alvorlig for verdens aller fattigste. Vi kan jo tenke oss selv hvordan det er å leve for mindre enn 22 kroner dagen, sier Norads kunnskapsdirektør Håvard Mokleiv Nygård.

Fra optimisme til stagnasjon

På starten av 2000-tallet var verden preget av framgang og optimisme. I årene 2000-2013 opplevde vi en årlig nedgang i fattigdom på om lag 75 millioner mennesker. Men allerede i perioden 2013-2019 bremset nedgangen til bare rundt 25 millioner årlig.

– Funnene i rapporten viser med all tyngde hvor ute av kurs verden er for å oppnå bærekraftsmål nummer én om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030. Det er fortsatt flere ekstremfattige i verden nå enn det var før pandemien, og årlig nedgang har bremset enda mer opp, sier Nygård.

Fattigdommen kan vedvare i tiår framover

Krig, konflikt, dyrtid og klimakrise preger verden. For mange lavinntektsland kommer disse krisene i tillegg til konsekvensene av koronapandemien, som var et stort tilbakeslag.

Hardest rammet er det afrikanske kontinentet. Rapporten viser at ni av de ti landene med høyest andel ekstremfattige er i Afrika sør for Sahara. I disse landene lever mellom 50 –70 prosent av befolkningen under ekstremfattigdomsgrensen.

– Økonomisk vekst er selve motoren i kampen mot fattigdom. Historisk har vekst bidratt til 90 prosent av nedgangen. Nå er veksten svakere og den virker dårligere. Det trengs økt finansiering og politisk vilje som kanaliserer mer ressurser mot reduksjon av fattigdom. Hvis dette ikke skjer, vil fattigdommen stagnere eller i verste fall øke, forklarer Nygård.

– Akkurat nå går vi på tom tank med feil kurs. Uten en radikal kursendring med en betydelig økning av finansiering til fattigdomsreduksjon vil ekstremfattigdommen vedvare på høye nivåer i flere tiår framover. Nå er det viktig at verdenssamfunnet ikke slipper fattigdomsbekjempelse av syne, sier Nygård.

Rapporten kan du lese her

Følg Extraavisen på facebook!