InnenriksNyheter

Skjerper regelverket rundt miljøgifter

Europakommisjonen har nylig vedtatt en restriksjon under kjemikalieregelverket Reach mot perfluorheksansyre (PFHxA) og relaterte stoffer. Relaterte stoffer betyr stoffer som kan omdannes til PFHxA i miljøet.

Foto: Jaromir Chalabala, Mostphotos

Formålet med restriksjonen er å beskytte mennesker, dyr og natur mot de skadelige effektene av PFHxA, som er en undergruppe av PFAS, de mye omtalte per- og polyfluorerte stoffer.

– PFHxA og andre PFAS-er er blant de mest bekymringsfulle stoffene vi omgir oss med. For å minimere utslippene er det nødvendig med et internasjonalt forbud mot disse stoffene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

PFAS-er er menneskeskapte stoffer som er svært stabile. Det gjør at de i svært liten grad brytes ned i miljøet. Dermed øker også konsentrasjonene i mennesker og miljøet. De blir ofte omtalt som «evighetskjemikalier». Opp mot 30 prosent av norske barn og ungdom har så mye PFAS i kroppen at det overskrider nivåene som anses som trygge, ifølge en studie gjort av Folkehelseinstituttet.

PFHxA og relaterte stoffer har vært mye brukt i mange produkter, som forbrukertekstiler, matemballasje, kosmetikk, og brannskum. PFHxA er i tillegg mobilt i vannmiljøet og følger vannveiene gjennom elver, innsjøer og grunnvann.

Restriksjonen begynner å gjelde fra våren 2026, med flere overgangsperioder.

Målrettet forbud

Den nylig vedtatte restriksjonen innebærer et målrettet forbud mot bruk av PFHxA og relaterte stoffer i flere bruksområder som berører allmennheten, inkludert tekstiler, klær, sko, papir og papp i matkontaktmaterialer, i kosmetikk, samt i brannskum (unntak for bruk i store industrianlegg).

Det er ulike overgangsperioder for når restriksjonen begynner å gjelde for de forskjellige produkttypene, avhengig av når det vil finnes alternative stoffer som er trygge for helse og miljø. Overgangsperiodene varierer fra 18 måneder til 5 år.

Brede restriksjoner for PFAS under arbeid

Restriksjonen som nå er vedtatt gjelder for en undergruppe av PFAS, PFHxA og relaterte stoffer. To brede restriksjoner som vil gjelde hele stoffklassen PFAS under ett i EU/EØS er også for tiden under arbeid.

En restriksjon for PFAS i brannskum har kommet lengst av disse to og ligger for tiden hos Europakommisjonen for vedtak.

Videre er et forslag til restriksjon for PFAS i alle andre anvendelser utover brannskum for tiden til behandling i Echas vitenskapelige komiteer. Norge står bak dette forslaget sammen med Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland.

Norge har lenge jobbet med å regulere ulike PFAS og har fått gjennom noen begrensninger og forbud både i Europa og globalt.

Følg Extraavisen på facebook!