InnenriksNyheter

Helseplattformen får totalslakt

En rapport om den nye Helseplattformen for Helse Midt-Norge som Sunnmørsposten har fått innsyn, vekker sterke reaksjoner. Torsdag offentliggjør Riksrevisjonen sin rapport. Milliardsprekk er bare et av stikkordene som blir tatt frem.

Foto: National Cancer Institute/Unsplash

Det er avisen Sunnmørsposten som har fått innsyn i rapporten som kommer med den knallharde kritikken.

Riksrevisjonen har blant annet att frem en rekke kritikkverdige forhold. Forholdene blir hudflettet av Riksrevisjonen, og blir nå kategorisert under «sterkt kritikkverdig», som er den sterkeste formen for kritikk de opererer med.

Blant annet stilles det i rapporten spørsmål om følgende kritikkverdige forhold:

  • Pasientsikkerhet truet: Innføringen ved St. Olavs hospital og i Trondheim kommune har satt pasientsikkerheten i fare.
  • Urealistisk budsjettering: Budsjettene var ikke realistiske fra starten av.
  • Økte kostnader: Innføringen har blitt dyrere enn forutsatt, og fremtidige kostnader er usikre.

Olaug Bollestad er helsepolitisk talsperson i KrF, og hun er rystet over den alvorlige dommen over Helseplattformen.

– Dette er dypt alvorlig, og nå må helseministeren ta grep. Når pasientsikkerheten settes i fare, og både effektiviteten og kostnadene går i feil retning, kan vi ikke sitte stille og se på. Pasientene fortjener bedre enn dette, sier hun i en melding til NTB.

Hun mener at pasientsikkerheten ikke har blitt tatt hensyn, hvor hun blant annet peker på journalsystemet som ikke har ivaretatt personvernet for pasientene. Kritikken hagler inn og bruken av midler pøser på til ressurser som ikke har fungert.

Til NTB sier hun at det vitner om dårlig planlegging og gjennomføring.

Torsdag skal Riksrevisjonen offentliggjøre rapporten om Helseplattformen for Helse Midt-Norge. Det er ventet at Riksrevisjonen vil opprettholde sak i forbindelse med milliardsprekken som har nå passert 6,6 milliarder kroner.

Det var opprinnelig satt av 4,1 milliarder kroner til prosjektet, men denne summen er nå overskredet med med 2,5 milliarder kroner.

Les mer:

Følg Extraavisen på facebook!