På under ett døgn ble to nettkabler mellom Finland og Sverige til andre land skadet. De to hendelsene har ført til spekulasjoner om mulig sabotasje.
Den første kabelen som ble sabotert, er en kabel mellom Litauen og Sverige. Etter hva Telia, som bruker kabelen til å overføre internett opplyser, ble kabelen kuttet rundt klokken 10 søndag morgen. Telia overfører nettrafikken mellom Litauen og Sverige via tre kabler. Bruddet medførte at båndbredden ble redusert med en tredjedel, men dette ble rettet opp via omveier, heter det fra selskapet. Eieren av kabelen, Arelion, opplyser at de har vært i kontakt med det svenske forsvaret om hendelsen. Selskapet opplyser videre at kabelen vil bli fikset i løpet av de kommende ukene.
Nok ett kabelbrudd
Under ett døgn etter at kabelen mellom Sverige og Litauen ble kuttet, ble det oppdaget nok et kabelbrudd i Østersjøen. Da var det en kommunikasjonskabel mellom Finland og Tyskland som ble kuttet.
Kabelen, en 1200 kilometer lang undersjøisk kabel. Den er en av flere kommunikasjonskabler fra Finland til andre land. Det at kabelen ble kuttet, medførte ingen merkbare konsekvenser for den finske nettrafikken.
Den finske sikkerhetstjenesten Supo poengterer at det ikke er uvanlig at undersjøiske kabler blir kuttet. Ifølge tjenesten skjer det rundt 200 slike kabelbrudd årlig verden rundt. Den vanligste årsaken er fiske. Fiske redskap setter seg fast i kabelen, og i forsøket på å få løs for eksempel en trål, kan kabelen ryke. Men at to slike kabler, i det samme området faller ut med så kort mellomrom, virker neste for fantastisk til å være naturlig.
Forsker og orlogskaptein ved Sjøkrigsskolen, Tor Ivar Strømmen, sier i en uttalelse gjengitt i VG, at det ikke er vanlig at flere slike tilfeldigheter oppstår så nært i tid. Han vil ikke utelukke at det er snakk om en tilfeldighet, men at det er viktig at saken etterforskes grundig. Strømmen sier at før saken er undersøkt, er det viktig at saken ikke blåses opp.
Ikke første gangen
Hendelsene med to kablene er ikke første gang regionen blir usatt for uforklarlige hendelser. Her kan man trekke frem hendelene som Extraavisen omtalte i sommer, hvor finsk vannforsyning ble rammet av en rekke mystiske hendelser.
I løpet av noen sommermåneder, ble totalt 10 anlegg knyttet til vannforsyningen, utsatt for innbrudd og andre hendelser. For finsk politi fortonet det hele seg som mystisk og uforklarlig. For et vanntårn eller -anlegg er ingen pengebinge fyllt med klingende mynter eller stabler med gullbarer. Her er det bare vann, vann og atter vann.
Mistanken gikk i retning av at finnene var blitt utsatt for det som kalles «hybride angrep». Med hybride angrep eller hybride trusler forstås ulike former for angrep eller trusler som ikke er krigshandlinger. Formålet kan være å skade samfunnet, for eksempel ved å gjennomføre terrorhandlinger, dataangrep, sabotasje, spionasje eller spredning av feilinformasjon.
Slike hybride angrep er ansett å være en russisk spesialitet, og mistanken gikk derfor i retning av russiske bakmenn – men ingen ting ble bevist.