I dag la statsminister Jonas Gahr Støre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl frem Totalberedskapsmeldingen. Meldingen staker ut kursen for å styrke den sivile motstandskraften og Norges totalberedskap.
– De siste årene har vi opplevd en pandemi, ekstremvær og dataangrep. Totalberedskapsmeldingen skal gjøre Norge bedre i stand til å forebygge og håndtere slike hendelser. Vi skal sørge for at det sivile samfunnet er forberedt på krise og krig. Det skal understøtte militær innsats og stå imot sammensatte trusler, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
– Dette er en historisk melding. Det er et vendepunkt for totalberedskapen i Norge. Vi legger bak oss tidsperioden vi har levd i siden 1990- tallet og murens fall, med en beredskap basert på dyp fred. Fremover må vi planlegge for en ny tid, sier justis- og beredskapsminister Emile Enger Mehl.
Alle må bidra
Totalberedskapsmeldingen handler ikke om en enkelt sektor, men inneholder tiltak som berører hver enkelt av oss, offentlig sektor, næringslivet og alle sektorer.
– Sammen blir vi sterke og mer motstandsdyktige. Vi må alle tenke beredskap, både hjemme, på fritida og på jobb. Nasjonale myndigheter, kommuner, bedrifter og hver enkelt av oss må bidra for å gjøre Norge enda bedre forberedt på krise og krig, sier statsministeren.
– For å håndtere kriser og det uforutsette må vi samarbeide og finne sammen. Vi har klart dette før, da vi var et fattigere land enn vi er nå. Vi skal klare det igjen. Men vi må skape en beredskapskultur i alle deler av samfunnet, sier Mehl.
Anerkjenner kommunenes frolle, men pengene uteblir
I en kommentar til fremleggelsen av Totalberedskaps melsingen, sier styreleder i Kommunenes Sentralforbund (KS), Gunn Marit Helgesen, at det er gledelig at meldingen anerkjenner kommunenes sentrale rolle i beredskapsarbeidet.
Kommuner og fylkeskommuner vil alltid ha en nøkkelrolle i beredskapen dersom krig eller krise rammer Norge. Denne viktige fundamentale rollen er både anerkjent og styrket i regjeringens nye stortingsmelding.
– Det er lokalt vi sikrer grunnleggende trygghet for innbyggerne, basert på den unike kunnskapen kommuner og fylkeskommuner har om sitt lokalsamfunn. For å sikre innbyggerne god beredskap trengs ikke bare økt finansiering, men også nødvendig frihet for å ta gode lokale beslutninger, sier Helgesen.
Regjeringen vil at alle kommuner skal ha eget, eller være tilknyttet, et kommunalt beredskapsråd. KS mener det må være stor lokal frihet til hvordan kommunen velger å organisere arbeidet med beredskapsråd.
Her er kommunene godt i gang. Over 75 prosent av kommunene har allerede etablert lokale beredskapsråd.KS mener at samarbeidet mellom lokalt, regionalt og nasjonalt nivå må styrkes. Det er ikke nok at kommunene er involvert i beredskapsarbeidet på sitt eget nivå; de må også ha en direkte medvirkning på nasjonalt nivå, når overordnede planer og retningslinjer for beredskap utformes.
– KS vil være en aktiv partner i dette arbeidet, og samarbeidet er avgjørende for at vi skal kunne koordinere beredskapen på en effektiv måte og sørge for at ingen står alene i møte med en krise, sier Helgesen.
Krever tillit
Tillit i befolkningen er en viktig forutsetning for at beredskapen skal fungere. Uten tillit vil ikke samfunnet være i stand til å håndtere kriser på en effektiv måte.
-Kommunene kjenner sine lokalsamfunn best og har derfor en unik posisjon til å bygge denne tilliten. Men for å lykkes, trenger de bedre finansiering, mer fleksibilitet og et enda sterkere samarbeid med statlige og regionale myndigheter, sier Helgesen.
KS vil være med og bidra til at kommunene får de verktøyene de trenger, men vi kan ikke gjøre det alene. Dette er et arbeid som krever en felles innsats fra alle aktører i samfunnet, avslutter Helgesen.
Et godt stykke arbeid
Også LO er opptatt av tillit som viktig for beredskapet. Svekkes tilliten svekkes også beredskapen, heter det fra det holdet.
– Dette er et godt stykke arbeid fra regjeringen som vil styrke totalberedskapen i landet, og er en tydelig beskjed om at vi alle må bli bedre på å håndtere eventuelle kriser og krig, sier LO-sekretær Are Tomasgard.
– Tillit er nødvendig om vi skal lykkes med å håndtere kriser. Når det bygges kløfter mellom folk, når de økonomiske forskjellene øker, da svekkes tilliten som er selve limet i beredskapen i samfunnet. Tilliten er vernet vårt mot destabilisering. Tilliten er det viktigste vi har for å komme oss gjennom kriser sammen, sier Are Tomasgard og legger til:
– Nå som vi er oppe i en situasjon der tilliten mellom arbeidslivsorganisasjonene er satt på prøve er det viktig å minne om hvilken avgjørende betydning norsk arbeidsliv har for totalberedskapen.
Tomasgard peker på at vi i Norge har sterke tradisjoner for trepartssamarbeid, hvor både arbeidsgiver, arbeidstaker og myndigheter er representert. Under korona-krisen så vi hvilken betydning det hadde for kriseberedskapen.
– Da fikk vi på plass tiltak raskt, som også fikk oppslutning raskt, sier Tomasgard og legger til:
– Vår styrke mot alle kriser, ligger i en sterk velferdsstat med gratis helsehjelp, inntektssikring ved sykdom og ledighet og et godt organisert arbeidsliv som sørger for rettferdig fordeling av byrdene.
Han understreker at tillit i samfunnet gjør at folk følger myndighetenes råd.
– Svekkes velferdsordningene, svekkes tilliten og da svekkes også beredskapen.
Gitt den geopolitiske situasjonen og nødvendigheten at tillit mellom folk og myndigheter,
er det viktig med et bredt forlik om meldingen, mener LO og anmoder alle partier om å bidra til dette.
– Vi i LO og forbundene skal nå sette oss grundigere inn i meldingen. Målet vårt er å bidra til et godt og omforent vedtak til det beste for landets sikkerhet og beredskap, avslutter Tomasgard.