Våpenhvilen mellom Israel og Hamas tas i mot med glede av både den norske regjeringen og de mange hjelpeorganisasjonene som i loengre tid gar etterlyst adgangen til å bringe inn nødhjelp til Gazas utsultede innbyggere.
Den norske regjeringen reagerer på meldingene om at det er inngått våpenhvile mellom Israel og Hamas med glede og håp om en varig fred i området. I en uttalelse sier regjeringen at en våpenhvile er langt på overtid etter 15 måneder med krigføring, død, frykt og ødeleggelse, Det legges til i uttlalelsen at det nå avgjørende at alle parter respekterer alle deler av avtalen, at våpnene legges ned, at gislene frigis og at det kommer nok livreddende hjelp til Gaza.
Regjeringen berømmer det lange og intense diplomatisk arbeidet som ligger bak denne avtalen, og gir særlig honnør til alle som har arbeidet for å få den på plass.
Regjeringen legger vekt på at den humanitære krisen på ingen måte tar slutt, selv om krigshandlingene nå forhåpentligvis stanser. Gaza er fullstendig ødelagt. Å bygge Gaza opp igjen og å gi innbyggerne verdige liv vil være en enorm utfordring.
Våpenhvile er et første viktig steg mot fred, men selv om den skulle holde, gir den ikke varig fred mellom israelere og palestinere. Nå må konflikten komme over på et annet spor. Vi trenger en politisk løsning. De palestinske institusjonene må styrkes og forberedes på å ta styringen også i Gaza. Både Israel og Palestina må få troverdige sikkerhetsgarantier, og løsningen må forankres regionalt.
Etterlengtet våpenhvile gir Gaza sjans til å overleve
– Avgjørende at betydelige mengder nødhjelp får komme inn, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
– En familiefar i Gaza fortalte oss nylig at han bare kunne legge seg ned å dø om ikke en våpenhvile snart kom. Og nå kommer den. Våpenhvilen kommer så alt for seint, og er samtidig så ekstremt velkommen, sier Bertinussen.
Hun har tidligere bodd og jobbet på Gazastripen og følger utviklingen tett.
– En våpenhvile vil gi et sårt tiltrengt pusterom for palestinere i Gaza. En vedvarende våpenhvile er den eneste måten å beskytte sivile på. Under en våpenhvile kan folk endelig sove trygt noen netter, uten å bekymre seg for nye angrep. Og syke og sårede kan komme seg til lege, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge.
– Behovene på Gazastripen er enorme. Vi møter mødre som ikke får til å amme barna sine fordi de selv er så underernærte. Å føde har blitt ekstremt risikofylt. Helseklinikker vi driver mangler grunnleggende medisiner. Vi møter barn som er skilt fra foreldrene sine. Også våre egne ansatte i Gaza er utarmet. Nå må folk få ro, hvile, trygghet og en hjelperespons som faktisk kan møte behovene, sier Bertinussen.
Hun peker også på at familiegjenforening nå blir viktig og må legges tilrette for.
– Mange barn er skilt fra sine foreldre fordi de var strandet på en side av den interne eller den eksterne beleiringen av Gazastripen, sier hun.
Komplekse behov
Våpenhvile gir også håp for at medinske evakueringer kan gjenopptas og økes.
– Hundrevis av syke står i kø for helsehjelp utenfor Gaza fordi behandlingen de trenger ikke lengre er tilgjengelig i Gaza, sier Bertinussen.
Det er et komplekst behov som nå må møtes for at folk i Gaza skal klare seg og kunne bygge opp igjen noe av det som er ødelagt.
– I tillegg til åpenbare ting som mat, vann og medisiner, trengs mat til husdyr, byggemateriell, deler til ulike maskiner. Mangel på varetilførsel har ført til ekstreme priser på det som er å få tak i, så en økt vareimport blir også veldig viktig for at folk skal få håpet om et verdig liv tilbake, sier hun avslutningsvis
Et øyeblikks håp for barna i Gaza
Også Plan Norge uttrykker stor glede over nyheten om at det er inngått en våpenhvile på Gaza. Slik de ser det, gir denne våpenhvilen en håp for Gazas barn. Men de minner om at våpenhvilen bare er et første skritt på veien mot varig fred, og trekker frem viktigheten av at det internasjonale samfunnet nå sørger for at nødhjelp kommer inn.
– Denne krigen har vært en katastrofe for barn og unge og vil forfølge alle barn på Gaza resten av livet. Vi kan ikke rette opp den skaden som er gjort, men vi må gjøre alt vi kan for at de skal få en fremtid som ikke preges av krig og undertrykkelse. Det må være den viktigste oppgaven fremover, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Mange barn i Gaza, inkludert tusenvis av foreldreløse barn, har opplevd eller vært vitne til ekstrem vold i over 15 måneder. Svært mange trenger psykososial støtte, og mange barn har komplekse skader som må behandles.
– Selv om en våpenhvile er et viktig steg i riktig retning, vil ikke de enorme behovene for hjelp forsvinne. Hvis barn i Gaza skal få oppfylt retten til helse, utdanning og trygghet må dette bane vei for en langsiktig forpliktelse til fred, rettferdighet og stabilitet.
Står klare med nødhjelp
I over tre måneder har Norsk Folkehjelps palestinske partner Ma’an stått fast med forsyninger på grensen til Gaza med mat til 2640 familier og 800 pakker med hygieneartikler til kvinner, med støtte fra både innsamlede midler og NORAD.
– Norge og det internasjonale samfunnet må sørge for at Israel oppfyller sin del av avtalen – som også innebærer en slutt på blokaden av nødhjelp, og at de 600 daglige lastebillassene med nødhjelp fra humanitære organisasjoner slipper til. Verdenssamfunnet må også stå sammen for å sikre at et traumatisert palestinsk folk endelig får en langvarig fred etter over 15 måneder med bomberegn, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
– Norsk Folkehjelps ansatte og partnere på bakken uttrykker lettelse over at det palestinske folket endelig kan få en pause fra lidelsene. Men vi ser at det vil være enorme og langvarige konsekvenser for befolkningen som har mistet alt i Gaza.
Raymond Johansen sier at Norsk Folkehjelp også har partnere som skal jobbe for å hindre at flere får livsvarige skader fra rester av våpen og eksplosiver, som spesielt truer barn.