Amnesty Norge sier i en uttalelse at de er glade for frifinnelsen av Fosen-aksjonistene. Organisasjonen kaller dommen en viktig seier for ytrings- og forsamlingsfrihetens betydning.
Onsdag ble det kjent at aksjonistene som ble arrestert etter okkupasjonen av Energidepartementets lokaler i februar 2023. De 18 aksjonistene ble ilagt bøter på opptil 6.000 etter okkupasjonen, bøter de nektet å vedta.
Som en følge av denne nektelsen, måtte aksjonistene møtte i retten. Da saken kom opp i Oslo tingrett i mars i 2024. ble aksjonistene frifunnet. Denne frifinnelsen ble anket av påtalemyndigheten, og aksjonistene måtte i retten ennå en gang.
Denne gang ble Borgarting lagmannsrett stedet. Her opplevde de det paradoksale at de ble dømt, men likevel frikjent. Dette skyldes at i norske domstoler kreves det kvalifisert flertall for å dømme noen skyldig. Dette innebærer at det ikke alltid er nok med et bestemt flertall. I og med at det i denne saken var 4 for og 3 mot domfellelse, ble de tiltalte frifunnet.
Amnesty glad
I en kommentar til frifinnelsen, sier Amnesty Norge at frifinnelsen er en seier for og en anerkjennelse av ytrings- og forsamlingsfriheten. Det peker på viktigheten av at disse rettighetene blir ivaretatt når det gjelder å sette søkelyset mot pågående brudd på menneskerettighetene.
Til NRK sier organisasjonens ufolksrådgiver Aili Keskitalo, at denne frifinnelsen er en påminnelse til myndighetene om at rettsstaten krever handling.
– Menneskerettighetsbruddet på Fosen er ikke reparert før Fosen-samene har fått tilgang på erstatningsbeitet de er blitt lovet, sier Amnestys urfolksrådgiver.
Hun legger til at Amnesty Norge oppfordrer myndighetene til å se på denne dommen som en mulighet til å styrke tilliten mellom det samiske miljøet og staten. Slik sett kan man sikre at urfolks rettigheter sikres fullt ut i saker om arealinngrep i Sápmi. Dermed kan nye menneskerettighetsbrudd avverges, avslutter Keskitalo.