En historisk dom i britisk rett setter en stopper for norske Equinors planer om et gigantisk oljefelt utenfor Shetland. Godkjenningen til Rosebank-feltet er nå kjent ugyldig, til stor jubel fra saksøkerne Greenpeace og Uplift.
Rosebank er et gigantisk oljefelt, et oljefelt Equinor ønsker å bygge ut. Det er det største uutviklede feltet i Storbritannia, og er anslått å inneholde hele 500 millioner fat oljeekvivalenter. Hvis oljen og gassen fra feltet brennes, kan det føre til mer CO2-utslipp enn de årlige utslippene fra 700 millioner mennesker i det globale sør, eller verdens 28 lavinntektsland.
Oljefeltet Rosebank er forventet å produsere olje fram til 2051, lenge etter at verden må ha omstilt seg til fornybar energi. Rørledninger fra Rosebank vil gå gjennom et marint verneområde, Faroe-Shetland Sponge Belt, og potensielt skade dette skjøre økosystemet og artene som lever der. Området som vil bli påvirket av Rosebank-utbyggingen, er viktig for en rekke arter av delfiner og hvaler, sjøfugler og kommersielle arter som hyse.
Analyser viser at oljesøl fra Rosebank kan få alvorlige konsekvenser for minst seksten britiske marine verneområder, og potensielt nå helt til Norge.
En enorm seier
Skotsk rett erklærte torsdag formiddag at tillatelsen til å bygge oljefeltet Rosebank ikke er gyldig, og må annulleres. Retten slo fast at den britiske regjeringen ikke vurderte klimaeffektene godt nok før de ga selskapene Equinor og Ithaca Energy tillatelse til å bygge ut feltet.
– Dette er en enorm seier for klima og natur! Rosebank skulle bli Storbritannias største oljefelt – nå har retten slått fast at det aldri burde vært godkjent. Dommen er et tydelig signal om at fossilalderen må ta slutt, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.
Det var miljøorganisasjonene Greenpeace og Uplift som gikk til sak mot tillatelsen til det omstridte olje- og gassfeltet, som de mente brøt med den britiske regjeringens klimamål.
– Equinor skader Norges omdømme i utlandet
Forbrenning av oljen fra Rosebank-feltet vil sammenlagt kunne gi utslipp på hele 200 millioner tonn CO2 – mer enn de årlige utslippene til de 28 fattigste landene i verden. Oljefeltet vil dessuten true sårbare marine verneområder og arter.
– Rosebank ville vært en katastrofe for klima og natur. I tillegg er Equinors partner på feltet et israelsk-eid selskap som bidrar til den blodige okkupasjonen av Palestina, sier Pleym.
Rosebank har utløst enorme protester over hele Storbritannia – foran Equinors kontorer, på konferanser og i gatene. Over en halv million mennesker har signert opprop for å stoppe prosjektet, og klimaaktivister har aksjonert mot feltet både i Storbritannia og i Norge.
– Equinors oppførsel i utlandet har blitt et enormt omdømmeproblem for Norge. Nå må regjeringen bruke eierskapet sitt til å sørge for at Equinor ikke tar en omkamp på Rosebank-feltet og kaster bort norske og britiske skattebetaleres penger på et ulovlig oljefelt som klimaet ikke tåler, sier Pleym.
Ikke forbud mot videre utbygging
I september 2023 godkjente den daværende britiske regjeringen Rosebank. Ett år etter kom vendepunktet: Den nye Labour-regjeringen ville ikke forsvare godkjenningen i retten. Allerede før rettssaken startet, sa de seg enige med saksøkerne om at godkjenningen ble gitt ulovlig.
Equinor og Ithaca Energy besluttet likevel å forsvare tillatelsen i retten. Det lyktes de altså ikke med, og nå får ikke selskapene lov til å produsere olje fra feltet. Retten forbyr likevel ikke videre utbygging av Rosebank.
– Hvis Equinor velger å fortsette utbyggingen, tar de en enorm økonomisk risiko på norske skattebetaleres vegne. Equinor må respektere at det britiske demokratiet ikke ønsker nye oljefelt. Det ville være hårreisende dersom Equinor likevel gambler milliarder av kroner på at de vil lykkes i å presse den britiske regjeringen til å godkjenne et prosjekt som ikke har livets rett, avslutter Pleym.