NyheterUtenriks

Slår alarm om underernæring i Jemen

Underernæringskrisen som herjer i Jemen er, ifølge ulike hjelpeorganisasjoner blant de mest akutte, men samtidig minst kjente humanitære krisene i verden.

Foto: Majdi Al Adani / Leger Uten Grenser

– Dette er ikke tiden for halvhjertet innsats, sier Himedan Mohammed, leder for Leger Uten Grenser i Midtøsten.

Han understreker at helsebehovene i Jemen er større enn kapasiteten til å behandle dem, og millioner av mennesker blir dermed stående uten den hjelpen de så sårt trenger.

– Tilstanden til barna som kommer inn er stadig mer kritisk. Folk kan ikke lenger vente på hjelp som ikke kommer raskt nok. Dersom vi ikke styrker ernæringsprogrammene, sørger for rimelig transport til helseinstitusjoner og bringer helsehjelpen nærmere mennesker i nød, risikerer vi en enda større økning i antallet tilfeller av underernæring i månedene som kommer, advarer han.

Over 35.000 barn behandlet

Mellom januar 2022 og desember 2024 behandlet Leger Uten Grenser 35.442 underernærte barn under fem år i provinsene Amran, Saada, Hajjah, Taiz og Al Hudayda nordvest i landet. Det viser en ny rapport om den økende underernæringen.

Tallene gjenspeiler den vedvarende krisen i Jemen. Familier sliter med å kjøpe mat og få tilgang til helsetjenester etter mange år med konflikt og instabilitet, noe som forsterkes av landets svekkede økonomi.

Selv om Leger Uten Grenser har økt kapasiteten til å behandle, blir helseinstitusjonen hvert år overfylt av barn som trenger hjelp. Mange av dem lider i tillegg av meslinger, kolera eller akutt diaré.

I september i fjor, måneden det vanligvis er mest underernæring, var de fleste institusjonene som vi støtter, overbelastet. Helsepersonell tvinges ofte til å pleie pasientene i overfylte korridorer og provisoriske rom.

Pengestøtten har stanset

Stans og reduksjon i matvareprogrammene har gjort det enda vanskeligere for mennesker over hele Jemen. I 2023 og 2024 fikk over 10.000 barn behandling på Ad Dahi-sykehuset i Hudaydah som Leger Uten Grenser støtter.

Samtidig hadde Abs-sykehuset i Hajjah et belegg på mellom 176 og 200 prosent på høsten i fjor. Det er de høyeste nivåene de siste seks årene.

Underernæring forverres blant annet av mangler i helsevesenet og mangelfull vaksinasjonsdekning. Nærmere 46 prosent av helseinstitusjonene i Jemen var delvis eller helt ute av drift i april 2024, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Med tanke på de plutselige og drastiske reduksjonene i den humanitære støtten til Jemen, er det avgjørende med et kontinuerlig giverengasjement og fleksibel finansiering fra de største giverne for å håndtere den eskalerende humanitære krisen.

De målrettede matvareprogrammene i Jemen må forbedres og økes. Det vil sikre at gravide og ammende kvinner, samt barn under fem år, får den maten de trenger for å unngå å bli syke. Uten rask, kollektiv handling vil Jemens mest sårbare mennesker lide ytterligere under et overbelastet helsevesen og mer underernæring.

Følg Extraavisen på facebook!