Over de neste fem årene skal 500 millioner kroner brukes til å fremme likestilling i land som Afghanistan, Burundi, Mali, Myanmar og Niger. Både Norad og Care ser på avtalen som viktig i en tid hvor kvinners rettigheter møter tilbakeslag verden over.

Prosjektet retter seg spesielt mot sårbare kvinner og jenter. Målet med prosjektet, som har fått navnet «Powered by Women», er å bedre likestilling og kvinners rettigheter for én million kvinner og jenter i åtte programland: Afghanistan, Burundi, DR Kongo, Mali, Myanmar, Niger, Palestina og Rwanda.
– Arbeid for fattigdomsbekjempelse og for likestilling møter flere tilbakeslag nå. Derfor er vi veldig glade for at Norad og norske myndigheter prioriterer å støtte dette arbeidet. Å bedre kvinners økonomiske situasjon og rettigheter er avgjørende for å bekjempe fattigdom og skape en mer rettferdig verden, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Ett av målene for prosjektet er å bidra til at kvinner får kvinner rettferdig tilgang til og kontroll over sine økonomiske ressurser og muligheter. I tillegg har prosjektet som mål at flere kvinner engasjerer seg i lokalsamfunnet og sørger for at kvinners stemme blir hørt når politikk utformes.
– Det er stor forskjell på kvinners stilling i de ulike landene hvor vi jobber, og arbeidet vi gjør som del av dette prosjektet må alltid tilpasses lokale forhold. Derfor vil prioriteringer og metode variere mellom for eksempel Rwanda og Afghanistan, som er land hvor utgangspunktet for kvinners rettigheter er vidt forskjellig, sier Georgsen.
Gjennom «Powered by Women» vil CARE også gi kvinner og unge mennesker tilgang til seksuell og reproduktiv helsehjelp, og bidra til at kvinner kan leve mest mulig fritt for kjønnsbasert vold. Det innebærer også holdningsarbeid rettet mot gutter og menn. I prosjektet engasjeres også menn for å bekjempe vold mot kvinner.
– Tidligere har vi sett at svært gode resultater fra dette arbeidet. Vi håper vi kan vise til minst like gode resultater når denne prosjektperioden er over i 2030, sier Georgsen.
CARE betaler en egenandel til prosjektet på 10 prosent.
– Uten våre trofaste støttespillere – private og bedrifter – hadde det ikke vært mulig for oss å få til denne avtalen, en tid hvor vi ser at arbeid spesielt for jenter og kvinners rettigheter og muligheter er under sterkt press internasjonalt, sier Georgsen.
