NyheterPolitikk

Regjeringen foreslår endringer i barnehageloven

Regjeringen sendte fredag forslag til nye regler om styring og finansiering av barnehagesektoren til Stortinget. Dette som en oppfølging av barnehageforliket som ble inngått i Stortinget høsten 2024. Regjeringen foreslår en finansieringsordning av private barnehager som sikrer forutsigbarhet og gode forhold for de private barnehagene, kommunene og de ansatte.

Foto: Pavel Danilyuk/Pexels

– Vi er heldige i Norge som har gode barnehager, både private og kommunale, med dyktige ansatte som bidrar til å gi ungene våre en god start i livet. Det skal vi bygge videre på for å sikre at alle barn i hele landet skal få et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

Det er over 20 år siden det første barnehageforliket. Både barnehagesektoren og utfordringene sektoren står i har forandret seg mye siden den gang, og det er tverrpolitisk enighet om at det er behov for endringer i regelverket. Høsten 2024 ble et flertall på Stortinget enige om en avtale om styring og finansiering av barnehager.

Regjeringen fremmer nå nye regler om styring og finansiering av barnehager for Stortinget, som er bygget på den brede politiske enigheten i barnehageforliket fra i høst. Det nye regelverket skal legge til rette for en god barnehagedrift, og at private barnehager skal ha forutsigbare rammevilkår og en sunn og bærekraftig økonomi. Prinsippet om likebehandling av kommunale og private barnehager skal også ivaretas i loven.

Mer forutsigbare rammevilkår

Regjeringen foreslår blant annet at det fortsatt skal være nasjonale regler for hvordan kommunene skal beregne tilskudd til private barnehager. Kommunen skal likebehandle private og kommunale barnehagetilbud, med mindre det er relevante forskjeller som tilsier at finansieringen må være ulik.

– Målet er å skape forutsigbare rammer for barnehagene våre, for barna, foreldrene, ansatte og eiere. Vi skal fortsatt ha en kombinasjon av private og kommunale barnehager og foreldre skal fortsatt kunne velge hvilken barnehage de vil sende barna sine i, sier Nordtun.

Målet er å sikre mangfold sier Kari Nessa Nordtun
Foto: Simen Gald / AID

Målet er å sikre mangfold i barnehagesektoren. Kommunene skal få mulighet til å prioritere ideelle barnehager når de gir godkjenning til å etablere nye private barnehager med rett til tilskudd, mener regjeringen.

Samarbeid om dimensjonering av plasser

Kommunen skal i samarbeid med de private barnehagene dimensjonere kapasiteten i det samlede barnehagetilbudet. Det skal ivareta ulike familiers behov, ønsket om å opprettholde barnehager i både sentrale og mindre sentrale områder, og behovet for forutsigbarhet for barnehagene og familiene. Kommunen vil ikke få mulighet til å pålegge reduksjon i antall barnehageplasser i private barnehager.

Et sentralt punkt i de nye reglene er hvordan offentlige tilskudd til pensjon for ansatte i private barnehager skal beregnes. I dag beregnes pensjonstilskuddet med utgangspunkt i kommunens utgifter. Regjeringen foreslår at pensjonstilskuddet heller skal ta utgangspunkt i de faktiske lønnskostnadene og pensjonsvilkårene i private barnehager, noe som vil gi et mer treffsikkert tilskudd. Forslaget legger til rette for at ansatte i private barnehager kan ha likeverdige pensjonsvilkår med ansatte i kommunale barnehager.

– Med de nye reglene vil barnehagetilskuddet henge sammen med pensjonsvilkårene i barnehagen. Det betyr at barnehager som har gode pensjonsvilkår vil få høyere tilskudd enn de med dårligere pensjonsvilkår. Det er viktig å legge til rette for at ansatte i alle barnehager kan ha gode pensjonsrettigheter, sier Nordtun.

– Nå skal saken behandles av Stortinget. Jeg har tro på at lovforslaget er et godt utgangspunkt for enighet om en barnehagelov som kan gi både barnehager, foreldre, ansatte og kommunene et godt og forutsigbart regelverk for fremtiden, sier kunnskapsministeren.

Følg Extraavisen på facebook!