Emosjonelle krav og belastninger og andre psykososiale risikofaktorer i arbeidsmiljøet blir nå en del av Arbeidsmiljøloven, foreslår regjeringen fredag.

Etter mange års arbeid har Unio fått gjennomslag for et bedre regelverk for de psykososiale arbeidsbetingelsene.
– I mange år har Unio kjempet for å endre Arbeidsmiljøloven. Det har vi gjort for at det psykososiale arbeidsmiljøet skal få større plass og større vekting i loven. Det trengs for alle som står i yrker som jobber med mennesker, for dem som opplever store emosjonelle krav og belastninger. Alle Unios grupper opplever dette. Regjeringen kommer nå med forslag som skal ivareta dette bedre, sier Unio-leder Steffen Handal.
Det nye arbeidslivet
Arbeidsmiljøloven er fra gammelt av mest tilpasset fysiske belastninger i arbeidslivet. Som hjelm og vernesko. Men stadig flere har psykosisiale utfordringer på jobben.
De opplever emosjonelle krav og belastninger fordi de står i yrker som jobber med mennesker. De jobber i helse, skole, barnehage og i politiet, og mange andre yrker.
De er mange. Derfor er blant annet mer vektlegging av emosjonelle krav og belastninger godt nytt for en million arbeidstakere her i landet.
Godt nytt for ansatte
Nå anerkjenner regjeringen i større grad anerkjenne de psykososiale utfordringene på arbeidsplassen. De får samme oppmerksomhet og krav til sikkerhet og helse som det fysiske arbeidsmiljøet.
Den nye bestemmelsen slår fast at arbeidet skal organiseres, planlegges og gjennomføres så de psykososiale arbeidsmiljøfaktorene er fullt forsvarlige.
Unio har over flere år utarbeidet kunnskap om emosjonelle krav og belastninger i yrker som jobber med mennesker. Dette blir nå en del av loven. Det vil bety mye for kvinnedominerte yrkesgrupper innen helse, barnehage, skole og politi.
Tidspress i kombinasjon med stor arbeidsmengde og uklare krav i arbeidet er andre faktorer som blir en del av lovverket.
Målet er å få til et helsefremmende arbeidsmiljø som skal bidra til mindre sykefravær og tidlig frafall fra arbeidslivet.
Veien til nytt lovverk
Reglene om vold, trusler og trakassering vil fortsatt være en viktig del av lovverket.
Proposisjonen vil bli behandlet på Stortinget. Parallelt vil arbeidstilsynet, i samarbeid med partene i arbeidslivet, utarbeide utfyllende forskrifter og veiledninger. De vil utdype det nye lovverket.
Det skal gjøre at regelverket bedre reflekterer utfordringene i arbeidslivet og får flere virksomheter til å jobbe systematisk og forebyggende på den enkelte arbeidsplass.
