Med tillatelse fra Besteforeldrenes Klimaaksjon (BKA), publiserer Extraavisen rapporter fra klimatoppmøtet i Baku. Svein Tveitdal er tidligere direktør ved FNs miljøprogram UNEP, med ansvar for sekretariatet til FNs klimapanel.
BOGA-alliansen for utfasing av olje og gass har markert seg på COP29, og med en ganske annen holdning enn norske myndigheter. Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, som leder BOGA sammen med Quebek, mener Norge har et spesielt ansvar for å hjelpe verden bort fra olje og gass, melder Svein Tveitdal.
Tidligere i uka lanserte BOGA og EU-kommisjonen et nytt partnerskap som skal arbeide for å:
* Styrke ambisjonene om utfasing av olje og gass sammen med det internasjonale diplomatiet, inklusive G7 og G20. Dette blir et sentralt tema på COP30 i Brasil.
* Bidra til analyser og dialog for å sikre at overgangen bort fra fossile brensler skjer på en bærekraftig måte, i tråd med EUs mål om 90 prosent utslippsreduksjon innen 2040.
* Støtte olje- og gassavhengige utviklingsland. Målet er å sikre finansiering for rettferdig omstilling i stor skala.
Samarbeidsavtalen med sine tunge partnere forventes å bli en viktig aktør for i det internasjonale klimaarbeidet i årene framover.
På en pressekonferanse i går oppfordret det nye partnerskapet regjeringene på COP29 til å sikre robust finansiering av tiltak for utfasing av fossilt brensel i utviklingsland, for å kunne gjøre deres nasjonale utslippsmål mer ambisiøse. Brasil ble annonsert som den nyeste mottakeren av 400 000 USD fra BOGAs fond, som skal gå til hurtigfinansiering for utvikling av en visjon for en økonomi uavhengig av olje og gass. I panelet satt bl.a. klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og minister for miljø og bærekraftig utvikling i Colombia, Susana Muhamed. Se podcast fra pressekonferansen.
Hjelpe verden bort fra olje og gass
Jeg spurte Lars Aagaard etter pressekonferansen om han hadde kommentarer til Norges posisjon om at «oljen skal utvikles – ikke avvikles». Han svarte bl.a.:
Jeg har stor respekt for Norges engasjement med CO2-fangst, produksjon av vannkraft og elektrifisering av transport. Men Norge har et spesielt ansvar siden dere er så store olje- og gassprodusenter. Så min oppfordring til Norge er å bruke en del av den enorme velstanden til å hjelpe verden med å komme bort fra olje og gass.
Det er åpenbart at COP29 ikke kommer til å oppnå framgang på utslippsreduksjoner i nærheten av hva som er nødvendig for å nå globale klimamål. Håpet nå knytter seg til COP30 i Brasil, og at det kan bli et vendepunkt på overtid. Brasils president og miljøminister ønsker resultater, og vi har med all tydelighet sett her i Baku at ambisjonene til vertslandet påvirker utfallet. Det er også grunn til å tro at BOGA vil bli en viktigere allianse fremover, som vil gjøre seg sterkere gjeldende i arbeidet for øking av ambisjonene.
Fakta om BOGA:
BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance) er en internasjonal allianse av land og provinser som samarbeider for styrt utfasing av olje- og gassproduksjon. Alliansen har som mål å sette utfasing på agendaen i internasjonale klimaforhandlinger, og mobilisere til handling og forpliktelser.
Kjernemedlemmene i BOGA forplikter seg til ikke å utlyse konsesjoner i nye områder og sette en sluttdato for produksjon i områder der det produseres i dag.
Hovedmedlemmer er Danmark, Costa Rica, Frankrike, Irland, Portugal, Spania, Sverige, Samoa, Kenya, Marshalløyene, Tuvalu, Vanuatu, Grønland, Quebec, Wales og Washington State. Finland, New Zealand og California er assosierte medlemmer. BOGA ledes for tiden av Danmark og Quebek.