NyheterUtenriks

Bombing av skoler vil føre til en tapt generasjon i Gaza

Stadig flere israelske angrep på skoler setter hundretusener av barn i fare for aldri å vende tilbake til klasserommet.

Ingen barn har gått på skole i Gaza siden november i fjor. Snart begynner et nytt skoleår for barn verden over, men ikke i Gaza. Bildet er fra Rafah-området sør i Gaza.
Foto: Terre des Hommes / Abed Zagout.

Bare i løpet av de siste ukene har ti skoler drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) blitt truffet av israelske bomber. Alle skolene fungerte som tilfluktssteder for familier tvunget til å flykte fra bombene andre steder i Gaza.

De to siste angrepene på skoler i Gaza by drepte minst 30 mennesker, de fleste av dem barn, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Ingen elever i Gaza har kunnet gå på skolen siden november 2023, da normal skolegang ble stoppet etter eskaleringen av konflikten den 7. oktober.

Anslagsvis 625 000 skolebarn i Gaza går glipp av organisert undervisning som følge av dette, og august markerer starten på enda et tapt skoleår.

– Akkurat nå er det umulig å tilby noen form for organisert utdanning eller undervisning for barn i Gaza. Frykten for bomber er konstant, lærere har blitt drept og barn er redde og traumatiserte. Samtidig vet vi at jo lenger barn som rammes av krig er borte fra skolen, desto større er sannsynligheten for at de aldri kommer tilbake, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

Vil ta årevis å bygge opp igjen

Siden 7. oktober 2023 har 346 skoler i Gaza blitt direkte truffet av israelsk bombardement. 67 skoler er blitt ødelagt. Av disse ble mer enn halvparten brukt som tilfluktssteder for internt fordrevne familier.

Sammen med en rekke andre hjelpeorganisasjoner oppfordrer Plan International alle FNs medlemsland til å umiddelbart stoppe overføring av våpen og ammunisjon til Israel og palestinske væpnede grupper så lenge det er risiko for at de brukes til å begå eller bidra til krigsforbrytelser.

– Samtidig som det begås grove brudd på folkeretten og det internasjonale samfunnet fordømmer angrep på skoler, er det sannsynlig at norske våpen brukes i Gaza. Det kan vi ikke akseptere, og Norge må gjøre alt for å sørge for at dette ikke skjer, sier Partapuoli.

Minst åtte av ti skolebygninger må bygges opp på nytt eller trenger omfattende arbeid for å bli funksjonelle, noe som betyr at det kan ta mange år å gjenoppbygge Gazas utdanningssystem igjen.

Det har også kommet frem bevis som tyder på at skoler blir brukt til militære formål av israelske sikkerhetsstyrker.

Skolen handler om mer enn bare læring

Angrep på skoler er et alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett, med ødeleggende og varige konsekvenser for barns læringsmuligheter både på kort og lang sikt.

Disse angrepene forårsaker ikke bare umiddelbar fysisk skade og tap av liv, men har også langsiktige psykologiske og sosiale konsekvenser. De forstyrrer utdanning, avbryter læring og hindrer barns utvikling.

– Utdanning er en grunnleggende rettighet for alle barn. I krigstid bør skoler være trygge tilfluktssteder hvor barn kan lære, være trygge og få sjansen til å være barn. Palestinske barn og unge i Gaza vil tilbake på skolen. Når skoler blir ødelagt, blir også fremtidshåpet ødelagt, sier Partapuoli.

Følg Extraavisen på facebook!