I dag kom regjeringens perspektivmelding. Der skulle framtidas utfordringer for Norges økonomi og velferdsstat drøftes. Mens norske og internasjonale eksperter understreker behovet for ambisiøs klimahandling, setter perspektivmeldingen oss på samme kurs som før, mener ungdomsorganisasjonen Spire.
– Jeg er dypt bekymret over regjeringens manglende visjon for klimahandling. Vi trenger et oppgjør med de grunnleggende årsakene til klimakrisa, ikke halvhjerta symptomlindring og business-as-usual, sier Elise Åsnes, leder i Spire.
Økonomisk vekst kan ikke kobles fra miljøødeleggelse
Perspektivmeldinga gjør det tydelig at regjeringen planlegger et fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Samtidig skriver de at det forventes en nedgang i petroleumsproduksjon etterhvert. De mener det vil bety at Norge må omstille økonomien og arbeidsmarkedet vårt, men viser ingen tegn til å lage planer for denne omstillingen.
– Det er helt spinnvilt at regjeringen vil fortsette oljeletinga på ubestemt tid. Det strider mot all miljøfaglig forskning, og gjør det umulig for oss å oppnå klimamålene.
Spire er særlig kritisk til at behovet for økonomisk vekst ligger til grunn for alle veivalgene regjeringen presenterer. Basert på flere globale studier, skrev FNs naturpanel i 2019 at det ikke er mulig å ha økonomisk vekst samtidig som man reduserer verdens ressursbruk til det jordas tåleevne krever. Også Norges klimautvalg har uttalt at Perspektivmeldingen bør vurdere hvor forenlig økonomisk vekst er med utslippskutt.
– Perspektivmeldingen baserer seg på en naiv tro på at vi kan oppnå klimamålene uten et oppgjør det økonomiske systemet vårt. Gang på gang er det bevist at økonomisk vekst er uadskillelig fra miljødeleggelser. Vi tenke nytt om hvordan vi kan sikre velferd i en verden med begrensa ressurser, sier Åsnes.
Krever systemendring, ikke symptomlindring
Spire mener at perspektivmeldingen gjenspeiler et manglende fokus på grunnleggende årsaker i klimadebatten. Organisasjonen krever en politikk som setter velferd, klima og miljø over vekst og kortsiktig profitt.
– I årevis har unge ropt etter systemendring, ikke klimaendring. Vi trenger en politikk som tør å utfordre det eksisterende systemet, ikke gamle og utdaterte løsninger. Dagens kortsiktighet ødelegger framtidsutsiktene for vår generasjon, avslutter Åsnes.