NyheterUtenriks

Finnene preget av mystiske innbrudd i vanntårn

En serie med innbrudd i vanntårn og vannanlegg i sør-Finland vekker både undring og bekymring. Finsk politi finner ingen fellesnevner bak innbruddene utover den uklare og ulogiske aktiviteten.

Ill: Openverse

Hvorfor bryter man seg inn i et vannanlegg eller i et vanntårn? Som regel er det lite å stjele i slike anlegg. Stort sett er det eneste som befinner seg i slike anlegg det som fremgår av navnet – vann. Ingen pengebinger eller stabler med gullbarrer – bare vann og atter vann.

Det er da heller ikke, med ett unntak, meldt om verken at noe er ødelagt eller stjålet. Bare ved ett av innbruddene, et innbrudd på en byggeplass i tilknytning til et vannanlegg i Vanda, nordøst for Helsinki, er det meldt om at det ble stjålet noe verktøy.

I en mail til NRK, skriver politiinspektør Janne Lâhteenmäki at disse innbruddene utmerker seg med at ingenting er blitt stjålet. Politiet finner heller ingen annen åpenbar grunn for innbruddene, skriver politiinspektøren.

– Fellesnevneren er den uklare og ulogiske aktiviteten til ukjente gjerningspersoner i nærheten av kritisk infrastruktur.

10 innbrudd

NRK har kartlagt tilsammen 10 innbrudd i finske vanntårn eller vannanlegg i sommer. Det første kjente tilfellet fant sted i mai eller juni. Da brøt noen seg inn i vanntårnet i Tesoma i Tammerfors. I midten av juni prøvde så noen å bryte seg inn i et vannanlegg i Hervanta i Tammerfors.

7. juni gikk så alarmen ved et vannanlegg i Kangasala, men her skal det visstnok være snakk om en falsk alarm.

I begynnelsen juni prøvde noen å bryte seg inn i Porvvo. En dag eller to senere ble det meldt om nok et innbrudd i det samme anlegget.

Går vi så til midten av juni, prøvde så noen å ta seg inn i et vanntårn i Sibbo. I likhet med innbruddet i Porvvo, ble det også her registrert et nytt forsøk dagen etter.

Fremdeles er vi i midten av juni når det blir meldt om innbrudd på en byggeplass i tilknytning til et vannrenseanlegg i Vantaa. Her ble verktøy stjålet fra en bil som var parkert på stedet.

I tilegg til det som er nevnt over, er det også meldt om innbrudd i to vannanlegg i Sørvest-Finland. Her er ikke tid og nøyaktig sted kjent.

Russisk spesialitet

Finsk politi fortsetter å etterforske sakene, og utelukker ikke at det kan være en sammenheng mellom sakene. Det understrekes at selv om disse innbruddene kan virke harmløse, kan det underliggende motivet være langt alvorligere.

Innbruddene kan være et ledd i kartlegging av vannforsyningen med tanke på en fremtidig konflikt? De kan være utført i den hensikt å gjøre befolkningen usikre på forsyningen av eller om det er trygt å drikke vannet du får i krana? Innbruddene kan også være utført i den hensikt å spre frykt i befolkningen.

Viktorija Rusinaité ved Det europeiske senteret for hybride trusler sier følgende til NRK.
– Hvis innbruddene henger sammen og det viser seg at en utenlandsk aktør står bak dem, så tror jeg at målet er å skape en forstyrrelse i samfunnet. Å vise at staten ikke klarer å sørge for folks sikkerhet.

«Hybride trusler» eller «sammensatte trusler» er definert som ulike former for angrep eller trusler som ikke er krigshandlinger. Formålet kan ha som mål å skade samfunnet, for eksempel ved å gjennomføre terrorhandlinger, dataangrep, sabotasje, spionasje eller spredning av feilformasjon.

«Hybrid krigføring» er etter hvert blitt kjent som en form for krigføring Russland har perfeksjonert. Rusinaité sier til NRK at det ikke finnes bevis for at Russland står bak de mystiske og uforklarlige innbruddene, Men det ville ikke overraske henne om så er tilfellet.

Følg Extraavisen på facebook!