Fra flere hold kommer det nå fordømmelser av det Israelske angrepet på Gaza i natt.

Natt til tirsdag utførte det israelske militæret minst 35 luftangrep inne i Gaza, som i følge helsemyndigheten har tatt livet av minst 412 og skadet over 500 palestinere. Flere av de drepte er kvinner og barn som lå og sov.
Angrepene kommer etter at Israel ensidig bestemte seg 2. mars – da fase to av våpenhvileavtalen skulle starte – for å trekke seg fra våpenhvileavtalen med Hamas. Samme dag innførte Israel en blokade av all nødhelp, strøm- og vannforsyninger, inn til Gaza. Fra den norske regjeringen kommer det en kraftig fordømmelse av det israelske angrepet.
– Dette er et mareritt, både for den hardt prøvede palestinske sivilbefolkningen som trenger fred, og for de israelske gislene og deres familier, som har håpet at de kan få komme hjem, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Katastrofe for sivilbefolkningen
Norsk Folkehjelp, som i dag driver et omfattende arbeid i Gaza, sier i en uttalelse at de stiller seg bak regjeringens fordømmelse av det israelske angrepet.
– Norsk Folkehjelp stiller seg bak statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eides fordømmelse av Israels brudd på våpenhvilen. Det internasjonale samfunnet må handle umiddelbart for å stanse dette blodbadet og sikre en varig våpenhvile. Verdenssamfunnet kan ikke stå passivt og se på mens sivile liv går tapt. Dette er katastrofalt for sivile i Gaza, som, etter å ha levd 15 måneder under et nådeløst bomberegn før våpenhvilen trådte i kraft 19. januar, nå også har vært fullstendig avskåret fra nødhjelp i over to uker etter at Israel innførte nødhjelpsblokade 2. mars, sier Raymond Johansen, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
– Etter 16 dager med total utsulting av en krigsherjet befolkning, begynte Israel natt til tirsdag å bombe sivile midt på natten – uten noe forvarsel, og midt under muslimenes viktigste høytid Ramadan, fortsetter Johansen.
Hjertesskjærende fortvilelse
CARE, som er til stede i Gaza med 50 ansatte og jobber i partnerskap med lokale organisasjoner, blant annet innen helse, forteller om hjerteskjærende fortvilelse etter nattens enorme angrep.
– Det er utstedt evakueringsordre og folk flykter med det de kan få med seg. Gazastripen er i utgangspunktet smal, så nå trekker folk seg mot områdene langt kysten og stranda igjen. Lenger kommer de ikke, der ligger havet. Og grensene er forseglet mot nord og sør.
– Under våpenhvilen fikk folks endelig en pause, tilgang på mer mat og hjelp og ikke minst mulighet til å sørge over sine døde. Nå er grensene stengt for nødhjelp, og Israel eskalerer angrepene mot en befolkning som bor i ruiner og telt, sier Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i Care Norge.
