Debatt/kommentarer

Forsvarsdepartementet uten argumenter om E-tjenesten

Etter fire kronikker med kritikk av styring og kontroll av E-tjenesten kommer endelig Forsvarsdepartementet med et tilsvar. Tilsvaret er ikke imponerende.

Foto: Forsvaret

Statssekretær Hans Christian Kjølseth (Sp) skriver at Stortinget får korrekt informasjon fra Forsvarsdepartementet. Men det stemmer jo ikke.

La meg ta et eksempel: Tidligere medlemmer av Stortingets forsvars- og utenrikskomite som Liv Signe Navarsete og Kåre Simonsen har opplyst at de ble orientert om den planlagte byggingen av den amerikanske radaren Globus III i Vardø av NRK, og altså ikke av regjeringen. Dermed ble Stortinget holdt utenfor i en sak av stor betydning for norsk sikkerhet.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har sagt at flere gjennomførte russiske, simulerte angrep på Globus-systemet har vært «meget naturlig» fordi russerne etter hans mening «selvfølgelig» er «irritert» og «misliker» Globus. Intervjuet med Diesen ble gjort i arbeidet med min siste bok Spionkrigen.

Det må være sånn at Stortinget i åpne eller lukkete fora behandler slike saker, et prinsipp som må gjelde både for politikere som er for og politikere som er imot det amerikansk-norske etterretningssamarbeidet utenfor Nato.

Det holder ikke som statssekretær Hans Christian Kjølseth gjør i sitt innlegg gang på gang å fastslå at alt er i sin skjønneste orden uten å kommentere det jeg mener er problematisk. Statssekretæren skriver at E-tjenesten er underlagt full nasjonal kontroll uten for eksempel å svare på om det er et problem med amerikansk finansiering, eller om amerikanske begrensninger i dette samarbeidet på å dele etterretningsinformasjon innhentet i Norge med Norge er greit eller ikke.

Naturligvis har Forsvarsdepartementet som overordnet organ det primære ansvaret for kontrollen av E-tjenesten. Men for kontroll av E-tjenesten peker statssekretær Kjølseth kun på Stortingets EØS-utvalg, et kontrollorgan som har flere store mangler i sine vedtekter, og som i høyden gjennomfører stikkontroller. Disse svakhetene unnlater statssekretær Kjølseth å kommentere.

Stortinget skal snart ta stilling til et forslag om å gjennomgå de politiske, organisatoriske og økonomiske rammene for Etterretningstjenesten. Det er på høy tid at Stortinget tar ansvar for å sikre demokratisk styring og kontroll av norsk utenlands etterretningstjeneste.

Sterke meninger? Del dem med andre!