I dag meldte flere medier at ti russiske opposisjonelle som har sittet fengslet for ulik motstand mot Putin, har forsvunnet fra de ulike fengsler og leire der de soner. Blant disse er den russiske opposjonslederen Vladimir Kara-Murza. Det har ikke lykkes noen å komme i kontakt med verken han eller de andre forsvunne fangene, og det fryktes for deres skjebne.
Det er blitt bekreftet at Vladimir Kara-Murza er blant de ti. Kara-Murza regnes som Russlands fremste opposisjonelle etter at den i Vesten mer kjente Aleksej Navalny døde i en russisk fangeleir tidligere i år. Det er nå stor bekymring for at han vil lide samme skjebne som Navalnyj.
I en kommentar til det som er skjedd, sier Inna Sangadzhieva i Helsingforkomiteen til VG at det er all grunn til bekymring. Ifølge Sangadzhieva vet man ikke som skjer med dem, hvor de er eller hva grunnen kan være.
– Men jeg tror det er et signal fra myndighetene om at de vil være kjipe mot politiske aktivister. Det er en advarsel mot andre som vil gjøre det samme.
Hun peker på at det er lokalvalg i høst. Krigen mot Ukraina er neppe populær. Men Putin vil gjennomføre lokalvalgene uten å risikere «forstyrrelser». Men om at det er derfor disse ti er blitt forflyttet, blir kun spekulasjoner.
Særlig bekymret for Kara-Murza
Andre peker på at det at de er hentet fra sine straffeanstalter, kan være et tegn om en mulig fangeutveksling. For eksempel at dissidentene det er snakk om, utveksles mot russere i vestlige fengsler.
Slike utvekslinger var vanlige under den kalde krigen, men det foreligger ikke opplysninger om at noe liknende er på tale nå.
Inna Sangadzhieva i Helsingforkomiteen spesielt bekymret for skjebnen til Vladimir Kara-Murza. Ifølge Sangadzhieva har han blitt utsatt for stadig verre forhold i straffeleiren. Ifølge henne er han selv etter russiske lover for syk til å sitte i fengsel.
Byttes mot russisk spion?
På Stortinget har MDG tatt til ordet for at Norge tar initiativ til en utveksling der Kara-Murza utveksles med den spionsiktede Mikhail Mikusjin.
Ifølge MDGs Rasmus Hansson har Norge et spesielt ansvar når det gjelder Vladimir Kara-Murzas skjebne. Det ene at noen av forholdene Kara-Murza er dømt for, er innholdet i en tale han holdt for Helsingforkomiteen i Oslo. I denne talen kritiserte han Putin og hans regime.
– Norge sitter tilfeldigvis på en mulighet for utveksling, har Rasmus Hansson tidligere uttalt til VG.
Slik MDG ser det, bør Norge i samarbeid med allierte bruke den spionsiktede forskeren som ett ledd i en byttehandel med Russland for å få satt Vladimir Kara-Murza på frifot.
MDG-politikeren sa i intervjuet med Dagbladet at saken dreier seg om å redde en mann som sannsynligvis vil bli drept av Putin-regimet, bare fordi han arbeider for frihet, demokrati og menneskerettigheter.