Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.

Siden oktober 2023 har barn i Gaza levd under ekstreme forhold. De har blitt tvunget til å flykte gang på gang, mistet sine familier og all trygghet. 17 000 barn har mistet foreldrene sine eller blitt skilt fra dem, meldte UNICEF i januar.
– Barn er blant dem som rammes hardest i denne krigen. Nesten alle har opplevd traumatiske hendelser som flukt, tap av familiemedlemmer og konstant frykt for nye angrep, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.
Bare 17. mars ble over 170 barn drept i israelske angrep, da Israel trappet opp angrepene igjen. Ifølge FN var 25 000 barn skadet i oktober 2024, hvorav 4 000 hadde fått amputasjoner – det høyeste antallet per innbygger i verden. Det reelle tallet i dag kan være enda høyere.
Dramatiske tall
En ny rapport fra War Child, omtalt av CNN, viser at:
96 prosent av barna i Gaza lever i konstant frykt for å dø
49 prosent har uttrykt et ønske om ikke å leve lenger
Blant familiene som ble intervjuet, var minst ett av barna enten skadet og/eller foreldreløst.
Allerede før denne krigen var barnas psykiske helse i krise. Ifølge Plan Internationals rapport State of the World’s Girls led 53 prosent av barn i Gaza av PTSD allerede før oktober 2023. Eksperter frykter at en hel generasjon med barn risikerer å bli ødelagt av krig, dersom de ikke får akutt hjelp, ifølge rapporten.
Nå har over én million barn behov for akutt psykisk helsehjelp – så godt som alle barn i Gaza. De sliter med mareritt, angst, depresjon og isolasjon. Mange ser ikke lenger en fremtid for seg selv.
En tapt barndom
Nødhjelpssjef i Plan International, Dr. Unni Krishnan, har jobbet i Gaza og sett lidelsene på nært hold. Han påpeker at en hel generasjon barn nå står i fare for å gå tapt.
– En 18-åring i dag har opplevd seks kriger – i 2006, 2008, 2012, 2014, 2021 og nå siden oktober 2023. Den oppvoksende generasjonen har allerede levd et helt liv i krig, sier han.
Tvinges til umulige valg
For mødrene i Gaza handler hver dag om overlevelse – og hjerteskjærende valg.
– Hvem av barna skal få mat når det ikke er nok til alle? Hva skal de ta med og hva må de etterlate når bombene faller. Dette er de brutale valgene mødre må ta når missiler treffer. Valg som er utenkelige for oss her hjemme, sier Krishnan.
Sult har blitt en reell dødsårsak for barn i Gaza. Blokkering av nødhjelp og ødeleggelse av infrastruktur forverrer situasjonen dramatisk.
Konsekvensene av denne krigen vil merkes i lang tid fremover.
– Barna i Gaza trenger først og fremst en våpenhvile, men også mat, rent vann og medisiner. Sult skaper ikke bare fysisk smerte, men også frykt og usikkerhet. Det er avgjørende at vi får komme inn med livsnødvendig nødhjelp – men også psykososial støtte. Barna må få et øyeblikks pusterom fra krigens brutalitet, bearbeide traumene – og viktigst av alt, få lov til å være barn igjen, sier Partapuoli.
