Afghanistan er det landet i verden med høyest mødredødelighet. Bistandskutt vil føre til at enda flere dør.

Etter at Taliban tok makten i Afghanistan, er kvinner i Afghanistan fratatt grunnleggende rettigheter. I desember 2024 ble det kjent at landet ikke lenger ville tillate kvinner å utdanne seg til jordmødre – noe som på sikt vil gjøre at kvinner står uten helsehjelp når de skal føde.
Mødredødeligheten i Afghanistan er allerede blant de høyeste i verden: Ifølge FN er det i overkant av 620 dødsfall per 100.000 fødsel. Det er om lag tre ganger så mange som det globale gjennomsnittet, og tilsvarer ett dødsfall i timen.
– Mange dødsfall kunne ha vært unngått dersom man hadde jordmødre og annet helsepersonell til stede. Helsetilbudet til kvinner i Afghanistan er i ferd med å bli nærmest ikke-eksisterende, og bistandskutt fra USA og andre land gjør en dramatisk situasjon enda verre. Vi frykter fatale konsekvenser, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.
Nylig meldte Verdens helseorganisasjon (WHO) at 80 prosent av tjenestene de støtter i Afghanistan kan bli lagt ned innen sommeren. Årsaken er pengemangel, etter at USA bestemte seg for å kutte kraftig i sitt bistandsbudsjett.
Resultatet kan bli at over 220 helsesentre blir stengt innen juni. Dermed kan 1,8 millioner afghanere miste tilgang til primærhelsetjenester.
– Dette er dramatisk. De humanitære behovene i Afghanistan er allerede enorme, sier Georgsen.
USA har også kuttet sine bidrag til FNs befolkningsfond UNFPA, som jobber med seksuell og reproduktiv helse. Kuttene kommer til å gå spesielt hardt ut over FN-kontorets arbeid i Tsjad, Mali, Gaza, Syria og Afghanistan.
FN har tidligere anslått at en stans i bistand fra USA til Afghanistan vil føre til ytterligere 1200 dødsfall knyttet til graviditet og fødsel i løpet av de neste tre årene.
CARE er til stede i Afghanistan, blant annet med helsehjelp til kvinner, men er også blant organisasjonene som rammes av bistandskutt fra USA.
– Vi vil gjøre alt i vår makt for å fortsette å være til stede for kvinner i Afghanistan. Samtidig som behovene for hjelp vokser, krympes bistandsbudsjetter i en rekke land. Det er svært alvorlig. Og den høyeste prisen er det kvinnene som betaler, sier Georgsen.
