Til høsten er det Stortingsvalg. Hvordan står det til med de ulike partienes forhold til miljø og utvikling? Det har Kirkens Nødhjelp kartlagt i en omfattende rapport.

Når vi i september skal legge vår stemmeseddel i valgurnen, og være med på å bestemme hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene, er det mange forhold som avgjør hvilket parti vi støtter. En av de tingene som for mange er avgjørende, er hvilken politikk de enkelte partiene har når det gjelder miljø og utvikling.
For å bringe klarhet i hva de enkelte partiene mener på dette området, har derfor Kirkens Nødhjelp tatt for seg de ulike partienes programmer og sett hva de mener på en rekke viktige miljø og utviklingsområder. Resultatene er satt opp i form av «terningskast», som reflekterer hvor mange av punktene partiene oppfyller, rettere sagt hvor de oppfyller de enkelte punktene. Resultatet ser man på bildet under.


Nærmere om de enkelte partiene
Arbeiderpartiet: Terningkast 4. Partiet har flere gode klimatiltak, men oljepolitikken trekker ned, Skuffende når det gjelder våpeneksport.
Høyre: Terningkast 2. Flere gode tiltak innen internasjonal handel, Mangler når det gjelder klimafinansiering og gjeld.
Senterpartiet: Terningkast 3. Partiet har god politikk for fattigdomsbekjempelse, men er svak på klimapolitikk og gjeld.
Fremskrittspartiet: Terningkast 2. Gode punkter på menneskerettigheter, men undervurderer klimaforskningen.
SV: Terningkast 5/6. Har en politikk i tråd med Parisavtalen, og har særlig vekt på klimafinansiering.
Venstre: Terningkast 4. Partiet har styrket utviklingspolitikken, men har flere mangler når det gjelder klimafinansiering.
KrF: Terningkast 5. Partiet er meget gode på klimapolitikk og menneskerettigheter, men skuffer når det gjelder handel.
MDG: Terningkast 5/6. Dette burde jo være plankekjøring for partiet. De er da også solide når det gjelder klimatiltak, internasjonal solidaritet og samarbeid over landegrensene.
Rødt: Terningkast 5. Partiet har et tydelig rettferdighetsprinsipp. De leverer også godt på utviklingspolitikk.
Rapporten laster du ned i sin helhet her:
