Tre helsearbeidere har krav på feriepenger i tillegg til godtgjørelsen de fikk som selvstendige oppdragstakere i det private selskapet Recoveryakademiet. Dette slår Høyesterett fast i en nylig avsagt dom, der Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad var partshjelper.
Bakgrunnen for saken er at Recoveryakademiet, som leverer psykiatri- og rusomsorg, valgte en ordning med arbeidstakere som gikk på «kontrakt», fremfor å være fast ansatt. I kontrakten var det fastsatt en timelønn, basert på at den enkelte selv skulle svare for «lønn, skatter, avgifter, forsikringer, arbeids- og oppholdstillatelse, trygdeordninger, syke- og feriepenger og andre sosiale goder for seg». Oppdragsavtalene hadde også bestemmelse om 100 prosent tillegg til avtalt timesats for arbeid på hellig- og høytidsdager.
Parat-advokaten sier at Recoveryakademiet aksepterte allerede i mai 2022 at en av de ansatte uriktig var klassifisert som oppdragstaker og ikke som ansatt, med ansatt-rettigheter.
– Dette med uriktig bruk av oppdragstakere på kontrakt, istedenfor ordinær ansettelse vant vi frem mot Stendi i 2021, der 22 tilsvarende oppdragstakere vant frem i et søksmål om at de var å anse som fast ansatte og at denne formen for kontrakter for å unngå arbeidsgiveransvar er å anse som ulovlig, sier Kambestad.
Rett til kompensasjon for overtid og rett til feriepenger
Han sier Høyesterett nå har bygget videre på «Stendi-dommen«, ved å ta stilling til krav om etterbetaling av feriepenger og overtid.
– Sentralt her er at de tre som oppdragstakere, jobbet langt mer enn ordinær arbeidstid og flertallet i Høyesterett kom frem til at de skal kompenseres for overtid utover ordinær arbeidstid. Videre er alle høyesterettsdommerne enige i at det ikke er foreldelsesfrist for feriepengekrav, sier Kambestad.
Han sier at ferielovens formål er å sikre at arbeidstakere årlig får feriefritid og feriepenger.
– Når ferie i strid med lovens regler ikke er avviklet ved ferieårets utløp, skal ferien overføres til det påfølgende ferieåret. Feriepengene for den overførte delen utbetales når ferien tas ut, og senest ved opphør av arbeidsforhold skal alle opptjente feriepenger utbetales, sier Parat-advokaten.
Prinsipiell dom fra Høyesterett
Han sier avgjørelsen får betydning for andre som er i samme situasjon.
– Jeg representerte syv Parat-medlemmer som jobber i Stendi, og som har de samme kravene. Deres sak er også anket til Høyesterett, men behandlingen av den saken er stanset i påvente av avgjørelse i Recoverysaken. For å påvirke utfallet i Recoverysaken, erklærte disse syv partshjelp til støtte for arbeidstakerne i Recoverysaken. Denne dommen viser at de har krav på de samme rettighetene som andre ansatte, sier Kambestad.
Dommen har stor prinsipiell betydning, både fordi den fastslår at feriepenger ikke foreldes og fordi den som er feilklassifisert som oppdragstaker, og skulle vært arbeidstaker i tillegg til godtgjørelsen som oppdragstaker, har krav på de tilleggene som følger av tariffavtalen.
Hver av de tre arbeidstakerne ble tilkjent mellom 1,3, og 2 millioner kroner i overtid og tillegg, pluss feriepenger mellom 650.000 og 900.000 kroner. Arbeidsgiver må i tillegg dekke sakskostnader for alle tre.