En stor ny nordisk studie viser ingen økt risiko for misdannelser blant barn av mødre som hadde corona infeksjon, eller ble vaksinert mot corona, i første trimester.
Forskere fra Senter for fruktbarhet og helse ved FHI har i samarbeid med forskere ved Karolinska Institutet i Sverige og København Universitet i Danmark gjennomført en stor nordisk registerstudie med 343.066 levendefødte barn for å undersøke risikoen for misdannelser etter corona-infeksjon eller corona-vaksinasjon i første trimester. De så på elleve ulike grupper av misdannelser, og fant ingen økt risiko for noen av disse misdannelsene hos barn av mødre som hadde hatt corona-infeksjon, eller blitt vaksinert mot corona, i første trimester.
Største studien gjort hittil
Studien inkluderte 161 284 levendefødte barn i Sverige, 103.747 levendefødte barn i Norge og 78.035 levendefødte barn i Danmark, med svangerskap mellom 1. mars 2020 og 14. februar 2022.
Totalt i disse tre landene var det var totalt 516 per 10.000 barn som hadde en misdannelse som ble oppdaget innen de var 9 måneder gamle.
3 prosent av alle barna hadde mødre med en corona-infeksjon i første trimester, mens 19 prosent av alle barna hadde mødre som var vaksinert mot corona i første trimester.
Dette er den første omfattende studien på misdannelser, ettersom det først nå har vært tilstrekkelig oppfølgingstid for å fange opp både første trimester-eksponeringer og misdannelser oppdaget i løpet av det første leveåret.
– Dette er den største studien gjort hittil på dette feltet. Det var nødvendig med et slikt skandinavisk samarbeid for å ha en stor nok studiepopulasjon og gode registerdata for å se på disse sjeldne helseutfallene, sier seniorforsker Maria Magnus ved Senter for fruktbarhet og helse ved FHI.
Betryggende funn
Forskerne fant ingen økt risiko for noen av de elleve gruppene av misdannelser som ble studert blant barn av mødre som hadde hatt corona-infeksjon eller blitt vaksinert mot corona i løpet av første trimester. Forekomsten av misdannelser var 483 per 10.000 blant de som hadde hatt corona-infeksjon i første trimester, sammenlignet med 517 per 10.000 blant de ikke som ikke hadde hatt corona-infeksjon. For vaksinasjon mot corona i første trimester, var forekomsten av misdannelser 478 per 10.000 blant de med mødre vaksinert i første trimester versus 510 per 10.000 blant de ueksponerte. Det var ingen forskjeller i risikoen med de forskjellige virus-variantene eller de forskjellige vaksinetypene.
– Dette er betryggende funn som støtter opp under vaksinesikkerheten av mRNA-vaksinene mot corona blant gravide, sier Magnus.
Forskerne kunne bare studere mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna ettersom det er disse to som har vært anbefalt for gravide i de tre landene. Det var ikke mulig å inkludere svangerskap som endte i fosterdød, og man vet at man ved tidlige spontanaborter trolig har misdannelser, noe som kan ha medført en underestimering av sammenhengene. I tillegg var ikke informasjon fra antigenprøver for corona tatt hjemme tilgjengelig. Det er derfor mulig at antallet kvinner som hadde corona i første trimester var høyere enn det som ble identifisert basert på PCR-prøver.
Støtter opp under andre funn
Den nye studien støtter opp under en rekke andre studier som bekrefter vaksinesikkerheten av corona mRNA-vaksinene blant gravide. Flere større studier har nå vist at det tilsynelatende ikke er noen økt risiko for uheldige svangerskapsutfall som for tidlig fødsel, dårlig fostervekst eller dødfødsel blant mødre som har blitt vaksinert mot corona under svangerskapet. Tidligere studier som har sett på misdannelser har vært relativt små og dermed ikke kunnet se på grupper av misdannelser.
– Denne studien er den første som har kunnet se på risikoen for ulike grupper av misdannelser i detalj. Dette er viktig ny informasjon utover det tidligere studier som har sett på corona infeksjon og -vaksinasjon relatert til misdannelser har vist, sier Maria Magnus ved Senter for fruktbarhet og helse.