Politikk

Israel må slutte å bruke nødhjelp som våpen i krig

Leger Uten Grenser fordømmer på det sterkeste den nye blokaden som Israel har innført på Gazastripen. Den frarøver mennesker grunnleggende tjenester og livsviktige forsyninger, som tilgangen til vann.

Foto: Yousef Ruzzi/CARE

Israelske myndigheter har gjort nødhjelp til et forhandlingskort ved å kutte strømforsyningen og ved å nekte hjelpen i å krysse grensen. Leger Uten Grenser ber israelske myndigheter om å respektere internasjonal lov og etterleve ansvaret landet har som okkupasjonsmakt. Den kollektive avstraffelsen og inhumane blokaden av Gazastripen må stoppe nå.

– Nok en gang har israelske myndigheter normalisert bruken av nødhjelp som et forhandlingskort. Det er hårreisende. Nødhjelp skal aldri brukes som våpen i krig. Blokaden rammer mange hundre tusen mennesker og har dødelige konsekvenser, sier nødhjelpskoordinator Myriam Laaroussi i Leger Uten Grenser.

Israels allierte har med viten og vilje ignorert bruddet på internasjonal lov . Leger Uten Grenser ber de allierte, inkludert USA, om å handle raskt for å ikke normalisere dette og unngå å føre Gaza inn i en enda dypere krise.

Våpenhvile uten nødhjelp er selvmotsigende

Våpenhvilen skulle føre til at den humanitære responsen ble økt kraftig, men israelske myndigheter har sørget for det stikk motsatte. De siste forsyningene Leger Uten Grenser fikk inn til Gaza var tre lastebiler med medisinsk utstyr den 27. februar. Flere lastebiler fra den medisinske nødhjelpsorganisasjonen stod klare til å krysse grensen før blokaden ble innført.

Leger Uten Grenser forsøker å styrke responsen i Gaza, spesielt i nord der mennesker ikke har fått dekket grunnleggende behov på flere måneder.

– Gaza får ikke drivstoff. Hendene våre er bundet, og uten en forsyningskjede er det enda vanskeligere å hjelpe menneskene på Gazastripen når vi går tom for utstyr. En våpenhvile uten en oppskalering av nødhjelp er selvmotsigende, sier Laaroussi.

Samtidig har israelske myndigheters strømkutt ført til at det viktigste avsaltingsanlegget i Khan Younis, sør i Gaza, har gått tom for drivstoff til generatorene. Anlegget har redusert produksjonen fra 17 millioner til 2,5 millioner liter rent vann per dag. Beslutningen om å kutte strømtilførselen vil derfor få alvorlige konsekvenser for den offentlige vannforsyningen.

Systematisk hindring av nødhjelp

Den israelske okkupasjonen som startet 9. oktober 2023 har ført til at flere hundre tusen mennesker i Gaza er uten mat, strøm og drivstoff, og utløst en humanitær katastrofe. Etter 15 måneder med bombeangrep, fordrivelse og sykdomsutbrudd, begrenses nødhjelpsarbeidet fortsatt av strenge restriksjoner fra israelske myndigheter.

Systemet, som er uten innsyn, hindrer og begrenser konsekvent innførselen av livreddende forsyninger som skalpeller, sakser, oksygenkonsentratorer, avsaltingsenheter og generatorer. Selv når de blir godkjent, tar prosessen lang tid og er en kompleks, byråkratisk hindring.

– Som andre humanitære organisasjoner har Leger Uten Grenser blitt tvunget til å tilpasse seg betingelsene israelske myndigheter setter. Det er et system som er laget for å opprettholde blokaden av Gaza. Selv om flere lastebiler har fått slippe inn etter at våpenhvilen trådte i kraft, hindrer Israel systematisk tilgangen til humanitær hjelp. Det gjorde det umulig å øke nødhjelpen skikkelig, selv før den nyinnførte blokaden, forklarer Laaroussi.

Følg Extraavisen på facebook!