Kaffeprisene har nådd historiske høyder. På råvarebørsen i New York har arabica-kaffe nylig blitt handlet for over $4,30 per pund, det høyeste nivået noensinne.

Mediene skriver om det og kaffeprodusentene regner på det. Forbrukerne har kanskje ikke reflektert så mye over det. Alt har jo blitt dyrere og kaffe skiller seg ikke spesielt ut. Dessuten tilbyr dagligvarekjedene populære kaffemerker til kampanjepriser som langt nær reflekterer kostnadene.
Den kaffen og de prisene kundene møter i dag, er i tillegg kaffe som ble handlet for en god tid tilbake. Den voldsomme stigningen verden ser nå, har ikke nådd oss riktig ennå.
Det spekuleres i hvor lenge det vil vare, og hvilke konsekvenser det får. En ting er sikkert; dette vil bety økte priser for forbrukerne. Om det påvirker konsum og kaffevaner gjenstår å se.
Men kaffeprisene består av langt mer enn råvarepriser. Om råvareprisen dobler seg, så blir ikke kaffen dobbelt så dyr, verken i butikk eller på serveringssted. Mange forhold virker inn, og de opptrer ikke nødvendigvis samtidig.
Klimautfordringer
En ikke uvesentlig faktor bak kaffeprisen, er klimaet. Kaffeproduksjon er avhengig av de rette klimatiske forhold for å gi gode avlinger. Kaffeplanten trives best i temperaturer fra 18 til 21 grader. Verden opplever tidvis store klimautfordringer med ekstremvær, tørke, flom og stormer. Mye av det finner vi i Sør- og Mellom-Amerika, som produserer mer enn 60 prosent av verdens kaffe. I denne regionen har også plantesykdommer periodevis ført til betydelig reduksjon i avlinger.
Mer enn 75 prosent av Norges kaffeimport i 2024 kom fra Brasil og Colombia. I 2021 opplevde Brasil frost og tørke, noe som førte til en betydelig nedgang i verdensproduksjonen. Tre år etterpå sliter brasilianske kaffedyrkere med å komme seg. I en tid med stadig økende etterspørsel, er dette en sentral årsak til at kaffeprisene har gått i været.
Ser man videre, er utsiktene ikke til det bedre. Klimaendringene forventes å påvirke Sør-Amerika betydelig de kommende årene. Det kan ventes store variasjoner, og stigende temperaturer. Høyere temperaturer kan redusere produksjonen ved å stresse plantene, øke skade fra insekter og redusere bærdannelsen.
På kort sikt kan kaffeprisene svinge kraftig på grunn av ekstremvær. Ser man på litt lengre sikt, vil økte temperaturer og mer uforutsigbart vær trolig gjøre kaffe dyrere og mindre tilgjengelig.
Hvis klimaendringene fortsetter uten tiltak, kan kaffe bli en luksusvare i fremtiden.
