Ankesaken i den såkalte «klimasaken» som Greenpeace og Natur og Ungdom har anlagt nærmer seg nå en foreløpig avslutning. I dag avsluttes behandlingen av statens anke over den midlertidige forføyningen som tingretten bestemte mens hele rettsprosessen er ferdig behandlet.
Som Extraavisen har skrevet om tidligere, har det i flere år versert en rettssak mellom staten og de to miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom.
Disse gikk i sin tid, sammen med seks miljøaktivister, til sak mot staten for å stoppe oljeleting i Arktis. Denne saken, som kan kalles det opprinnelige søksmålet, har nå utviklet seg til å bli en rekke saker som verserer for rettsvesenet i Norge og ved Menneskerettighetsdomstolen.
Saken som det nå dreier seg om, er en del av hele sakskomplekset. Kort fortalt har saken som siden onsdag i forrige uke har versert for Borgarting lagmannsrett dreid seg om anke over en midlertidig forføyning. Denne forføyningen ble nedlagt etter at Oslo tingrett i 2023 kjente godkjennelsene av tre oljefelt ugyldige. Tingretten innvilget i medhold av kjennelsen de to organisasjonenes krav om midlertidig forføyning, altså forbud, på feltene for å stanse videre utbygging til alle rettsprosessene i saken var avgjort.
Staten anket både dommen i Oslo tingrett og den midlertidige forføyningen. Denne anken har nå altså vært gjenstand for behandling i lagmannsretten.
I går var det staten som holdt sin prosedyre. Statens prosessfullmektig Gøran Østerman Thengs, trakk i sin prosedyre frem hvilke konsekvenser en forføyning ville få. Dersom miljøorganisasjonene skulle få medhold, vil det kunne føre til full stans i tildeling av nye letekonsesjoner på norsk sokkel. Dette igjen vil kunne føre til full stopp på norsk sokkel, sa prosessfullmektigen.
I dag er det tid for de to miljøorganisasjonenes prosessfullmektig, advokat Jenny Arge Sandvig. En avgjørelse i saken kan ta fra en uke til flere måneder.