Foto: Simployer
Solrike dager og stigende temperaturer får norske arbeidstakere til å kaste klærne, men vær klar over at bar hud og hårete legger ikke alltid er like populært på alle arbeidsplasser.
– Arbeidsgiver har styringsrett til å bestemme hvilken kleskode som skal gjelde i virksomheten, sier juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Hans Gjermund Gauslaa.
I praksis betyr det at arbeidsgiver KAN nekte de ansatte å bruke shorts, singlet, caps og solbriller, så lenge det er saklig begrunnet.
– Det er et grunnleggende vilkår at alle beslutninger som arbeidsgiver tar i kraft av sin styringsrett skal være saklig begrunnet, sier Hans Gjermund Gauslaa, Simployers juridiske rådgiver.
En leder kan for eksempel ikke legge seg opp i hva medarbeiderne har på seg på hjemmekontoret eller stille urimelige kleskrav.
– Arbeidsgiver kan normalt ikke kreve at ansatte skal gå i korte skjørt, med bar mage og liknende. Det er et krav i arbeidsmiljøloven om at arbeidstakers integritet og verdighet skal ivaretas, sier Hans Gjermund Gauslaa.
Uskrevne regler
I 2018 skapte det overskrifter over hele Europa da redaktøren i den danske avisa Jyllands-Posten la ned forbud mot å gå med shorts på jobben. «Vi er på en arbeidsplass- ikke på en campingplass», lød meldingen som gikk ut til de ansatte i avisen.
I Storbritannia, der kleskoden ofte er dress og slips, oppfordrer de største fagforeningene arbeidsgivere å gi ansatte litt «slækk» når temperaturene en sjelden gang kryper over 30 grader.
Her hjemme er imidlertid en offisiell kleskode noe de færreste arbeidsplasser har. Foruten i bransjene der kleskoden er knyttet til helse- og sikkerhet, er det stort sett opp til den enkelte medarbeider å velge antrekk selv.
– Her i Norge er mye opp til uskrevne normer og regler. Derimot er det en forventning om at medarbeidere kler seg i forhold til arbeidssituasjonen og etter forholdene. Skal en inn i kundemøter, kler en seg mer formelt enn for eksempel en er ute i felt, sier HR-rådgiver Fam Manson i Simployer.
Snakk om kleskode
På sommerens heteste dager er det derfor ikke alltid like lett å vite hva som er innenfor de uskrevne reglene, og shortsdebatten kan gå varmt på mange arbeidsplasser. Manson mener derfor at det er mye å vinne på å være i forkant av hetebølgen.
– Generelt kan man si at det kan være lurt å være tydelig på hvilken kleskode som gjelder i virksomheten. Et godt råd kan være å diskutere en kleskode med for eksempel tillitsvalgte eller få fram de ansattes meninger. Det beste er naturligvis å komme frem til felles beslutninger, sier Fam Manson.