NyheterPolitikk

LO bryter med arbeidsgiverne etter tillitsbrudd

Uryddighetene i prosessen som ledet frem til bruddet i IA-forhandlingene er et stort tillitsbrudd, derfor bryter LO partsforholdene med arbeidsgiversiden.

LOs leder Peggy Hessen Følsvik torner mot NHO Foto: Offshore Norge

– Vi har opplevd en uredelig prosess både under selve forhandlingene og i etterkant. Det er et grovt brudd på tilliten og LO bryter derfor midlertidig samarbeidet med arbeidsgiverne, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Brudd på tilliten

Forhandlingene om en ny avtale for et inkluderende arbeidsliv brøt sammen 4. desember, på grunn av NHO og de andre arbeidsgivernes krav om å ikke frede sykelønnsordningen.

I tillegg til det, er arbeidsgivernes oppførsel under forhandlingene et grovt tillitsbrudd.

– Oppførselen under forhandlingene, lekkasjer fra innsiden av forhandlingsrommet, forsøk på å ekskludere LO fra prosessene i slutten av forhandlingene og at NHO-sjefen etter forhandlingene gikk ut og avlyste partssamarbeidet i pressen, uten forutgående prosess. Det et brudd på alle samarbeidstradisjoner. Det opplever vi som ekstremt uredelig, det er et grovt tillitsbrudd, sier LO-lederen.

Ufravikelig krav

I slutten av november ba arbeidsgiversiden om en ukes utsettelse av forhandlingene. I uken som fulgte samlet NHO, Spekter, KS og Virke seg og fikk Unio, YS og Akademikerne med seg om en revidert tekst, uten å involvere LO. I den lå det blant annet at fredingen av sykelønnsordningen kun skulle gjelde denne regjeringsperioden. Det var ikke aktuelt for LO.

– Arbeidsgiversiden hadde som ufravikelig krav var at de ikke kunne gå med på en freding av sykepengeordningen i avtaleperioden på fire år. Etter forhandlingene gikk NHO ut og bekreftet at deres formål er å kutte i sykelønnsordningen. For LO var dette uaktuelt, sier LO-lederen.

Bryter bilateralt samarbeid

Brudd på partssamarbeidet med arbeidsgiversiden betyr blant annet at LO ikke ønsker å gjennomføre bilaterale samarbeid med alle arbeidsgiverorganisasjonene. Det gjelder blant annet samarbeid som IA-avtalens bransjeprogram, energisamarbeidet i kraftløftet og så videre.

– Trepartssamarbeidet er viktig for oss og vi fortsetter å stille i dialog som regjeringen inviterer til. Vi vil naturlignok også gjennomføre lønnsforhandlinger, arbeidsrettslige og avtalemessige tvistemøter og bistand til medlemmene. Vi skal ta vårt ansvar for medlemmenes rettigheter. Vi står også fortsatt ved hovedavtalen, sier LO-lederen.

LO strakk seg langt

I spillet som nå følger blir vi beskyldt for å være ultimative, steile og lite løsningsorienterte. Det er ikke sant: LO har strukket seg langt og har foreslått både strukturelle og konkrete tiltak. LO er villige til å diskutere og utrede alt, også sykelønnsordningen, under forutsetning av at den er fredet i avtaleperioden på fire år

– Det er viktig for LO å få ned det høye sykefraværet, men for LO er det viktig at arbeidsfolk vet at de kan være trygge også når de er syke! Og det står vi støtt i, sier LO-lederen.

Følg Extraavisen på facebook!